Naše vrijednosti

RAD

U Hrvatskoj je ugrožen rad i radna mjesta. Hrvatski laburisti – Stranka rada uvjereni su da Hrvatska i njezini građati mogu prosperirati jedino ukoliko se pokrene proizvodnja i otvore nova radna mjesta. Nedopustivo je da teret krize i teret gospodarskih reformi dominatno trpe oni koji imaju najmanje. Nedopustivo je da se u krizi financijski sektor i dalje bogati, dok su siromašni još siromašniji.

Nedopustivo je da su korporacije u sprezi s finacisjkim sektorom najveći dobitnici u recesiji, a da je malo i srednje poduzetništvo, kao i najveći dio građana žrtva manjine koja se besramno bogati.
Grad Zagreb sa svim svojim potencijalima sigurno može stvoriti više radnih mjesta i prvi u Hrvatskoj smanjiti broj nezaposlenih ispod europskog prosjeka. To će biti moguće tek kada se dosadašnja klijentelistička i koruptivna vladavina zamjeni odgovornim i stručnim vođenjem.
 

POŠTENJE

Zalažemo se za Etički kodeks političara i svih parlamentarnih stranaka. Hrvatsko društvo duboko je kontaminirano korupcijom, razmjeri su znatno dublji nego li se to želi prikazati procesuiranjem nekih istaknutih pojedinaca iz vrha bivše Vlade. Uzroci leže i u političkoj praksi odnosno u dosadašnjem ponašanju političara i stranaka. Korupcija i kriminal imaju svoje korijene u sprezi političara i drugih društvenih aktera. Hrvatski laburisti smatraju da se politikom mogu baviti samo časni pojedinci koji nastoje unaprijediti opće dobro.
Bezbrojne afere i malverzacije povezane s gradskom upravom ostale su nevidljive za pravosuđe, zato je nužno da građani 2013. godine izaberu poštenu upravu i gradonačelnika.
 

ISTINA

Suočavanje s istinom jedini je način da društvo usmjeri svu svoju energiju za opći napredak. Istina nužno prva strada u društvu koje ne želi rasčistiti ruševine prošlosti.  Važno je i odlučiti što su ključni nacionalni projekti i kako vidimo našu budućnost. Kakvo društvo želimo. Odredimo svoje vlastite ciljeve kako bismo znali kuda idemo. Građani moraju imati veći utjecaj na smjer u kojem se krećemo, a to ne mogu postići samo izborima. Otvoreno društvo svojim građanima nudi više mogućnosti.
 

ZNANJE

Mala zemlja poput Hrvatske ne može se natjecati s rastućom konkurencijom ukoliko ne nudi nešto više i drugačije. Društvo znanja je do sada bila samo parola pod kojem je znanje zapravo devalviralo. Informatička revolucija, koja je odlučna poluga globalizirane ekonomije, nudi priliku i zemljama koje nemaju razvijeno multimilijunsko tržište unutar svojih granica. Znanje je moć, ali jedino ukoliko ga ne shvaćamo samo kao floskulu i pozu.
Zagreb kao sveučilišni centar ima veliki razvojni potencijal ukoliko iskoristi činjenicu da se u njemu obrazuje najviše mladih stručnjaka. Umjesto da sutra mladi stručnjaci traže i dobivaju posao na tržištu Europske unije, nužno je stvoriti uvjete za apsorpciju znanja stručnjaka.
 

DRUŠTVENA PRAVEDNOST

Društvena nepravda je očigledna. Hrvatsko društvo nije društvo po mjeri ljudi koji žive od svoga rada.  Dapače, po mjeri je financijskog sektora i korporacija. Ali ni oni nisu zadovoljni, smatraju da je cijena rada u Hrvatskoj previsoka i da su radnici odveć zaštićeni. O kakvoj to zaštiti možemo govoriti kada u Hrvatskoj ne radi grad veličine Rijeke ili Splita. O kakvoj zaštiti govorimo kada je jasno da je gospodarstvo uništeno privatizacijskom prevarom u devedesetima, a u međuvremenu ništa nije učinjeno da se to ispravi.  Baš suprotno, brutalna pohlepa i krađa doživjela je vrhunac posljednjih godina. 
Drastične socijalne razlike uništavaju smisao i supstancu društva.
Hrvatski laburisti svoju ulogu jasno vide upravo u stvaranju Hrvatske u kojoj će raspodjela dobara biti pravična.

Share