1. 03. 2013

1. ožujka – Dan civilne zaštite

1. ožujka – Dan civilne zaštite

Dana 11. veljače obilježen je Dan europskog broja 112 – broja za pomoć, hitnost i spašavanje a 1. ožujka obilježavamo Dan civilne zaštite. Ali, kao i oko svega, tako i oko ovog broja i oko civilne zaštite vlada kaos.

Sve je navodno regulirano Zakonom o zaštiti i spašavanju i Zakonom o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Organiziranu pomoć možemo očekivati od Državne uprave za zaštitu i spašavanje a u Zagrebu i od Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Možemo li uistinu?

Sam sustav se sastoji se od najmanje tri faktora: hitne pomoći, vatrogasaca i policije (vojska se angažira preko posebnih procedura i nju ne diže služba 112). Pravilo “zlatnog sata” nalaže da se unesrećenom pomogne i pruži stručna pomoć u roku od 60 minuta od trenutka stradavanja. Situaciju na terenu uvijek spašavaju ljudi koji u sastavu tih postrojbi požrtvovno i bez suvišnih pitanja rade i pružaju stručnu pomoć. Dok se unesrećenom ne pruži odgovarajuća stručna pomoć građani često samoinicijativno pomažu unesrećenima.

Još prije dvije godine govorilo se o postrojbama civilne zaštite po gradskim četvrtima, zaposlenim odgovornim osobama – ali tko će to platiti?!

U novije vrijeme govori se o potrebi za Zakonom o civilnoj zaštiti (opet novi zakon) a ne spominje se da trenutno ne postoji Plan obrane, kako na gradskom tako niti na nacionalnom nivou. Novi zakon trebao bi navodno podržavati Europski kontekst gdje je civilna zaštita sustav a ne postrojba. Sustav u kojem nema helikopterske hitne medicinske pomoći i gdje se sada koriste vojni helikopteri jer jedino vojska ima letjelice i pilote za upravljanje helikopterima. Sustav gdje u gradu Zagrebu samo jedna, Nova bolnica u Dubravi, ima heliodrom. Sustav, gdje jedna jedina specijalizirana bolnica za zarazne bolesti u državi, bolnica Fran Mihaljević, popularna”Zarazna”, nema niti jedne sobe s podtlakom (to su sobe gdje se kod otvaranja-zatvaranja vrata zrak usisava unutra a ne izlazi iz prostorije), što je bitno kod karantene epidemija virusnih bolesti . Bile su predviđene prije tri godine, navodno su bila osigurana i sredstva za osposobljavanje četiri takve sobe ali novci su se negdje istopili. Ministarstvo zdravlja treba riješiti te probleme prije zakonske regulative o civilnoj zaštiti.

Naša služba hitne medicinske pomoći, uz svu požrtvovnost i zalaganje zaposlenih, isto ima nedostataka. Nema službu paramedica – posebno školovanog i obučenog tehničkog osoblja koje poznaje cijeli zapad i koje pruža pruža hitnu primarnu medicinsku pomoć na licu mjesta. U većini zemalja je hitna pomoć dio posebne specijalizacije liječnika dok je kod nas tek usputna stanica liječnika dok ne dobiju neku drugu specijalizaciju.

Tečajevi prve pomoći organiziraju se u sklopu vozačkih ispita i u pojedinim školama, a u organizaciji Crvenog križa kao vannastavne aktivnosti. Ministarstvo odgoja i obrazovanja ima itekako puno prostora za otvaranje novih nastavnih programa. Najavljuje se postavljanje defibrilatora na pojedinim punktovima u gradu kako bismo pravovremeno mogli pomoći našim sugrađanima kod srčanog udara. Tko zna rukovati takvim, prije svega skupim aparatima? Tko će dijagnosticirati da je unesrećenom potreban baš taj strujni udar da pokrene njegovo srce, ili će ga nestručnim rukovanjem dovesti do još kritičnijeg stanja?

Najavljeni novi Zakon o civilnoj zaštiti, koji je prema najavama već u pripremi i izradi a trebao bi biti gotov do kraja godine i ući u Saborsku proceduru. Tim Zakonom treba puno toga urediti, koncizno na jednom mjestu objediniti, i nadam se da će riješiti svu tu šumu odredbi, uredbi, odluka i propisa, te pojačati mogućnosti i operativnost. O tome ćemo moći više govoriti kad nam bude predočen nacrt-prijedlog novog zakona. Nadam se da neće dirati u Hrvatsku gorsku službu spašavanja – dobrovoljnu, neprofitnu, humanitarnu službu javnog karaktera koja radi 24 sata dnevno 365 dana u godini, i gdje je djelovanje članova dobrovoljno, ne primaju plaću i ne naplaćuju spašavanje, iako spašavanje košta. Svaka akcija HGSS je dosta skupa a sredstva se osiguravaju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vlasta Medar
Odbor za socijalnu skrb Podružnice grada Zagreba