26. 06. 2012

38. sjednica Gradske skupštine grada Zagreba

38. sjednica Gradske skupštine grada Zagreba

Umjetnost demagogije i tehnologija pretakanja iz šupljeg u prazno

Sukladno našim najavama da će Laburisti prisustvovati svakoj sjednici skupštine grada, bili smo i na 38-oj. I nismo pogriješili. Bilo je burno i dinamično. Unatoč vrlo interesantnom predloženom dnevnom redu, naši gradski oci, a i majke, odlučili su ga izmijeniti.

Uzbuna. Kao prva točka uvršten je po hitnom postupku prijedlog zaključka (u vezi radova na trgu Petra Preradovića-Preobraženska ulica, Margaretska ulica-Varšavska ulica do Gundulićeve i Preradovićeva ulica do Tesline ulice i izgradnje pješačkog pothodnika ispod Ulice hrvatske bratske zajednice, od NSB do zelene površine, te izgradnja komunalne infrastrukture sa fontanama). Predlagatelj: svi osim HDZ-a. Simptomatično. Možda se ne bi “hteli mešati”, jer imaju i sami sličnih problema sa nekim svojim ex. liderima, doduše na nacionalnom nivou.

Sve je počelo sa aktualnim satom. Zastupnici su počeli postavljati pitanja. Najviše pitanja je bilo upućeno prema holdingu i njegovom predsjedniku uprave Ivi Čoviću. A gospon predsjednik odgovarao je na sva ta pitanja, hladan kao špricer. Na pitanje kako je moguće da se prostor iznajmi dilerima za uzgajanje marihuane, ovaj odgovara da nije praksa svakodnevno provjeravati prostore koji su dani u najam. I laiku je jasno da od sjemenke do stabljike treba proći neko vrijeme pa tu i ne bi trebao svakodnevni nadzor. Jednom mjesečno bilo bi sasvim dovoljno da se uoči da nešto ne štima i povede briga o imovini. Ali ne štima u cijelom holdingu. Čak su i članice HDZ-a upozorile na nepotizam i zapošljavanje bez javnog natječaja unutar Zagrebparkinga??!

Unatoč visokim režijama koje plaćaju građani grada Zagreba, Holding je pred bankrotom. Na pitanje gđe. Danire Bilić o problemu gospodarenja otpada u Zagrebu, te održavanju sjednice na tu temu, odgovorio je predsjednik skupštine g. Bernardić kako za sada nije uputno sazivati sjednicu pošto je novi zakon o otpadu u izradi. Samo da napomenem kako su odlagalištu u Jakuševcu istekle sve dozvole i vrlo je upitno njegovo daljnje iskorištavanje. I tu je “puknuo” naš gradonačelnik. Vidno iznerviran, ali ne zbog problema ekološke bombe odlagališta, već zbog čistih narcisoidnih poriva, misleći da mu se drugi miješaju u ingerenciju. Usput se osvrnuo i na prvu točku dnevnog reda, te je ukazao kako su poduzeti radovi legalni i izglasani od strane skupštine. Kako nije mogao obuzdati bivšeg stranačkog šefa, predsjednik skupštine prekida sjednicu.

Nakon smirivanja strasti prešlo se na dnevni red. Prva točka. Radovi na uljepšavanju grada “teški” 30 milijuna kuna. Nikom više nije do fontana, iako su za projekt osigurani novci u proračunu grada koji je i podržao SDP. Velika je kriza. Ali kriza je bila i lani kada je donesen plan komunalnih radova. U travnju ove godine zastupnici amandmanima odbijaju ove projekte, međutim, teška mehanizacija je na terenu i u punom pogonu. Gradonačelnik je potpisao ugovore o izgradnji, te je obaveze prenio iz 2011 u 2012. I tu se vidi ona druga kriza… moralna. Zastupnici su izglasali prijedlog zaključka, te pozvali nadležna tijela da obustave radove (Ministarstvo uprave, Ministarsvo financija, Upravna inspekcija). Očekujemo epilog. Tko zna, možda umjesto nekog novog vrtića ili osnovne škole dobijemo dvije fontane i preuređeni Cvijetnjak po tko zna koji put.

Sjednica se nastavila uobičajenom dinamikom. Stigavši do točke gdje gradonačelnik predlaže smanjenje svoje osobne i plaće od zamjenice za pet posto, gradski zastupnici nisu propustili primjetiti kako ionako gradonačelnik ne zaslužuje plaću koju ima.

Ponor između Grada Zagreba i Skupštine je sve dublji, nepoštivanje i revanšizam gradonačelnika prema bivšim stranačkim kolegama očit, a sve na štetu građana grada Zagreba.

P.S. Nitko ne zna kada će proraditi uspinjača.

Vaš Robert Balić