21. 11. 2012

Akcija: “Potrubi protiv poreza na nekretnine”

Hrvatski laburisti odlučili su akcijom među građanima pokazati što misle o novom prijedlogu Zakona o porezu na nekretnine, koji je javno obznanjen.

Akciju će laburisti provesti u svim Hrvatskim gradovima. U gradu Zagrebu akcija se provodi cjelodnevno na sljedećim križanjima: Vukovarska – Držićeva , Vukovarska -Savska, Vukovarska – Miramarska, Avenija Dubrava- Avenija Gojka Šuška te križanje Ilica- Vrapčanska.

Hrvatski laburisti smatraju da je taj porez na nekretnine novi udar na građane koji žive od svog rada. Smatramo nepoštenim i nepravednim da će se oporezovati one građane koji su štedjeli i godinama ulagali u svoju kuću ili stan, a one koji su umjesto toga kupovali zlato, umjetnine, pokretnine ili imaju jednostavno novac na računima banaka, porezom zaobići.  Vlada RH predložila je ovaj Zakon o porezu na nekretnine samo zato jer više od 90 posto građana u Hrvatskoj ima nekretninu u svojem vlasništvu, da bi time zahvatila najširi dio stanovništva.  Na žalost, financijska moć građana u Hrvatskoj ne odgovara vrijednosti imovine i najvećim dijelom je ispod te vrijednosti. Jednostavno, to znači da ljudi žive u svojim kućama koju su sagradili i nadograđivali tijekom godinama, ponekad i kreditnim zaduženjem, ali to ne znači da su bogati. Također, takav porez će dovesti do novog vala ovrha koje će pokretati država kada građani neće biti u mogućnosti platiti porez. Da naplati svoja potraživanja, država će na javnim dražbama te nekretnine prodavati u bescjenje. Znamo što će se s njima dogoditi i tko će ih kupiti.

Zato Hrvatski laburisti želimo uz pomoć građana pokazati Vladi RH da se protivimo porezu na nekretnine. On kažnjava građane koji su štedjeli na način da su gradili ili kupili stan ili kuću, a nagrađuje one koji štede u umjetninama, zlatu ili novcu, kažnjava štedne i poštene građane, a nagrađuje špekulante i švercere.

Robert Prugovečki

predsjednik podružnice grada Zagreba