22. 03. 2015

Akcija povodom Međunarodnog dana žena

Akcija povodom Međunarodnog dana žena

Dosta je nabrojati činjenice kako je 61 posto radno sposobnih žena nezaposleno, dok s druge strane u upravama poduzeća sjedi 82,72 posto muškaraca i samo 17,28 posto žena da nam postane jasno kako je 8. ožujka postao jedan od bitnijih datuma. Naravno, u toj borbi pridružili su se i Laburisti, te smo tom prigodom dijelili ruže i kruh našim sugrađanima.

U razgovoru s građanima posebno smo istaknuli kako su žene i dalje slabije plaćene za iste poslove, imaju manje mirovine, te lakše dobivaju otkaze. Nadalje, nasilje nad ženama nažalost je pojava u društvu koja je naočitiji primjer kršenja ljudskih prava. Zbog nasilja u obitelji policija ima prosječno 29 intervencija na dan, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena.

Pravo jednakosti i ravnopravnosti spolova koje je zajamčeno Ustavom treba i dalje štiti sve dok se ovi poražavajući podaci ne umanje, a dio borbe proizlazi iz promjene arhaičnih i zastarjelih definicija uloge žene i muškarca u našim udžbenicima. Upravo zato nas veseli i veliki broj građana koji su iskazali potporu akciji Laburista.

 

kruha i ruža