22. 03. 2015

Akcija voda za život – voda za sve!

U kratkom vremenu podijelili smo 300 boca mlijeka, te na taj način odradili još jednu uspješnu akciju povodom Međunarodnog dana voda. Mnoge smo iznenadili što na Dan voda dijelimo mlijeko, no sve je postalo jasnije kada smo usporedili cijenu litre mlijeka u boci i litre vode u boci. Naime, u Hrvatskoj je litra mlijeka jeftinija od litre vode u boci.

Cilj akcije bio je podizanje svijesti o važnosti vode kao elementarnoj živežnoj namirnici, a poražavajuća je činjenica da je flaširana obična voda čak i do 1.000 puta skuplja od vode iz vodoopskrbnog sustava.

Dugoročno želimo spriječiti potencijalnu opasnost od privatizacije vodoopskrbnog sektora, a iako trenutačno zakon o vodama brani takvu mogućnost trebamo i dalje biti na oprezu. Hrvatski laburisti traže da se u Ustav uvede odredba koja bi pravo na pitku vodu odredila kao univerzalno pravo, te poslove vodoopskrbe dopustila samo neprofitnim javnim službama, a nikako privatnim tvrtkama.

Naravno, ni ova akcija ne bi mogla proći bez nesebičnog truda članova Laburista  koji su strpljivo i pažljivo odgovarali na mnogobrojna pitanja zainteresiranih građana.

mlijeko slika