18. 04. 2013

Bakanalije u crnoj rupi

Sramota do neba i moralni kriminal za koji je svaka osuda premala! – zgražaju se Zagrepčani nakon što je Večernji list obznanio zaprepašćujuće podatke o neviđeno skupim, raskošnim i ničim opravdanim bakanalijama te bezobrazno visokim novčanim primanjima i povlasticama u Gradskoj skupštini i njezinim radnim tijelima, Gradskoj upravi i Uredu gradonačelnika Milana Bandića. Besramno prežderavanje vijećnika jelima iz kraljevskih kuhinja u stankama sjednica i na prigodnim svečanostima ove će godine građani platiti pola milijuna kuna, ali i 1300 kuna dnevnice svakom i za svaku sjednicu, odnosno 1200 kuna za dolazak na sjednicu radnih tijela. Oni redovni inkasiraju u mandatu i znatno više od 60.000 kuna samo na toj stavci – javljali se za riječ ili samo sjedili kao torbe i črčkali po mobitelima!

Da čovjek ne povjeruje: usred krize, kad zagrebačka sirotinja masovno prekopava kontejnere, a tisuće radnika leti na cestu iz uništenih tvrtki, lani su gradski „volonteri“ spiskali 1,467 milijuna kuna samo na restorane, catering i domjenke, a ove godine kane podebljati taj ceh za još 70.000 kuna. Najšire je ruke bio Ured gradonačelnika Milana Bandića s 266.000 kuna ostavljenih za restoranskim stolovima i šankovima te još 301.000 za „protokolarna“ ića i pića. Gradska skupština je za prsa sporija u bakanalskoj utrci neumjerenosti: 350.000 kuna za raskošne menije te 200.000 za pića i tzv. brze zalogaje. Ured za strategijska istraživanja (sic!) olakšao je porezne obveznike za 150.000 kuna u restoranima plus isto toliko za ića i pića na prigodnim domjencima.

Pučkoškolska računica pokazuje da su Gradska skupština i svi gradski uredi zajedno lani samo na catering potrošili 793.000 kuna, 262.000 na razna pića i 412.000 kuna u restoranima. Do kraja ove godine kane zamračiti 824.000 kuna za catering, 286.000 za pića i brze zalogaje te 429.000 u restoranima. I onda netko kaže, a najviše gradski „zaslužnici“, da je Zagreb u dubokoj krizi, pa nema za zdravlje, vrtiće i škole, kulturu, mora poskupljivati komunalije…

Pogleda li se u tanjure zagrebačkih „volontera“ i njihovih probranih gostiju, koji se toliko žrtvuju i pate za dobrobit Zagrepčana, opet ta neugodna knedla u grlu. Večernji list otkriva da se jelo mediteranski bakalar, lovački gulaš, istarske fuže s tartufima, bečki rižoto s dagnjama i crnim maslinama, zagrebački odrezak s garniturom carskog povrća, puricu s mlincima, zapečeni bakalar s krumpirom, domaće kiflice sa sezamom, makom i parmezanom, savijače, makovnjače i orehnjače, dalmatinski pršut s dinjom i maslinama, dimljeni losos na heljdinim medaljonima s umakom od kavijara, guščju jetru na podlozi od kukuruzne palente i brusnica, loptice od mozzarelle i cherry rajčice sa svježim listovima bosiljka, cocktail od jadranskih kozica s rikulom i jastogom „Bellevue“, francuske sireve s grožđem i jagodama, carpaccio od dimljene tune na podlozi od rikule, salatu od hobotnice s povrćem, zagorske štrukle na više načina …

Na ovogodišnjem su jelovniku i prhke barčice punjene guščjom paštetom i brusnicama, janjetina ispod peke, tunjevina u limunu i deseci drugih skupih delicija, uključujući egzotične delikatese, kojih se ne bi postidjeli najekskluzivniji svjetski hoteli. Dosad su se za prazne želuce gradskih „volontera“ marno brinuli masterchefovi tvrtke Adris Gastro koja puni i tanjure Zagrebačkom holdingu. Za 2080 menija, za koje se formalno traži najpovoljniji ponuđač, Zagrepčanima se kani uzeti iz džepa oko 300.000 kuna te 200.000 za brza jela i pića među kojima će se naći 100 boca pjenušca Favory te 100 butelja bijelog pinota i Zlatan plavca.

Onaj jadnik sa Žitnjaka ili iz Gajnica, s Trešnjevke, Gornjeg Vrapča…, koji i ne zna da odbija od usta za toliku gramzljivost svojih predstavnika u gradskoj vlasti, nikad nije ni čuo za delicije kojima se goste, a vjerojatno ih nikad u životu neće ni kušati. Da se čovjek smrzne od zaprepaštenja.

Kakvim je to ljudima – i da Zagreb nije u dubokoj krizi i da mu međunarodni rejting nije „smeće“ – uopće mogla pasti na pamet takva nebulozna rastrošnost!? SDP-u koji već godinama vlada Zagrebom i trenutnom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji obnaša izvršnu vlast, vežući mandat na mandat. I sad se gura po još jedan! Da ne bi bilo zabune, ista ta SDP-ova gradska vlast, uz Bandićevo sekundiranje, svojim je „zakonima“ omogućila i tolerira svu tu bahatost i neumjerenost, istodobno derući građane do gole kože valjda najskupljim komunalnim nametima u Europi. A premijer Zoran Milanović, intimno potresen zvučnim šamarom na europarlamentarnim izborima i nabujalim nezadovoljstvom u vlastitoj stranci, svađa se sa zagrebačkom organizacijom SDP-a i tvrdi kako je Zagreb postao razvojna crna rupa! A, on nije kriv za to!

Bestidne bakanalije gradske vladajuće kaste u crnoj rupi nastavit će se dok netko razuman i savjestan ne pobijedi na izborima i prekine tu preskupu lakrdiju, nepodnošljivu i oku i uhu, a ponajviše praznom džepu većine Zagrepčana.

Drugi je prijeko potreban potez srezati nerazumne i životnom standardu u metropoli neprimjerene novčane prinadležnosti gradskih „volontera“ od kojih se neupućenom zavrti u glavi. Je li normalno da potpredsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac (nezavisna) mjesečno inkasira oko 26.000 kuna, pa joj mandat vrijedi čak milijun kuna!? Što ona to radi tako dragocjeno za sugrađane kad je toliko skupa, najbolje plaćena političarka u zemlji? Po primanjima je prva na listi najbolje plaćenih u zagrebačkoj vlasti. Je li normalno da najplaćeniji skupštinari primaju mjesečnu naknadu (pazi: naknadu, ne plaću!) 6400 kuna, gotovo 1000 kuna više od 5480 kuna prosječne plaće u Hrvatskoj, gdje više od 120.000 radnika i 800.000 umirovljenika primaju mjesečnu crkavicu od 2200 kuna? Nije normalno. Previsoke naknade za povremeni rad uopće nisu normalne!

Te su „volonterske“ naknade u gradskoj vlasti najstrože čuvana tajna. Osobito ih kao zmija noge kriju, jer ih ne moraju prijaviti u imovinskim karticama, gradski skupštinari koji uz to primaju plaće na drugim mjestima, mirovine, invalidnine i imaju slične redovne ili povremene prihode. Kao da su neki politički menadžeri. Recimo, mjesečna naknada Tatjane Holjevac je 5900 kuna, njezinih kolegica na potpredsjedničkom stolcu u Gradskoj skupštini Morane Paliković-Gruden (HNS) 6000 i Danire Bilić (HDZ) 6370 kuna, a HDZ-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Margarete Mađerić 6300 kuna. I ostali „volonteri“ vrte se na toj razini.

Pa kad se zbroji i oduzme sve na što ta povlaštena kasta ima pravo, koje si je sama dodijelila, dođe mu da Zagrepčani plaćaju mandat Morane Paliković-Gruden 341.000 kuna, Danire Bilić 274.000, Margarete Mađerić 271.000, umirovljenice Viline Šincek-Pećanić (HSU) 250.800, a nezaposlenog Srđana Subotića (SDP) 247.000 kuna. Prema listi portala Dnevno za 2010. godinu, top 10 gradskih zastupnika (Josip Kregar sa 131.320 kuna, Jasen Mesić, Dragan Korolija Marić, Morana Paliković-Gruden, Dragan Vučić, Dragan Kovačević, Igor Rađenović, Jozo Radoš, Tatjana Holjevac i Margareta Mađerić sa 67.570 kuna) ubralo je samo na ime naknada ukupno nešto manje od milijun kuna, a najveći pojedinačni iznos dvostruko je viši od prosječne plaće u državi te godine.

U bitnom se ništa nije promijenilo do danas, osim što su neki prešli s gradskih na saborske čak i unosnije jasle te postali još bogatiji dilanjem stalno iste političke demagogije. To, kakvo je stanje u Hrvatskoj i njezinoj metropoli, najbolji je dokaz koliko ti uhranjeni i preplaćeni ljudi zapravo vrijede. No, do groba su uvijek vjerni svojim stranačkim šefovima, jer o njihovoj volji ovisi i debljina „volonterskih“ novčanika. Ne treba se čuditi što će ih se većina opet natjecati na lokalnim izborima za novi mandat u zagrebačkoj crnoj rupi?

                                                                                                    Marijan Vogrinec