24. 03. 2013

Blamaža na Borongaju

Na zadnjoj sjednici Gradske skupštine, da se ne spominje sva prethodna politička šteta, SDP si je zabio neugodne autogolove u vezi s „pajcekima“ na Jakuševcu i ostavljanjem na čekanju skupog megaprojekta „kampus Borongaj“. Time je učinio medvjeđu uslugu svom gradonačelničkom kandidatu Rajku Ostojiću. „Idite među gole i bose Jakuševčane, pa im recite da više ne smiju držati ‘pajceke’ u svojim svinjcima! Bez ikakve rasprave i objašnjenja preskočili ste točku o Urbanističkom planu uređenja (PUP) Sveučilišnog kampusa Borongaja i time onemogućili da se projekt vrijedan 550.000 eura do lipnja prijavi za financiranje iz EU-fondova te da se odmah otvore stotine novih radnih mjesta“, poentirao je aktualni gradonačelnik pred skupštinarima. Problem s „pajcekima“ riješit će, kaže, do lipnja, ali i onaj s Borongajem. I u jednom i u drugom slučaju radi se o neobaveznom udvorništvu građanima, jer će birači u svibnju odlučiti hoće li on uopće biti u prilici još nešto rješavati. Ako pak pobijedi, može na ta neobavezna obećanja i zaboraviti. Kao toliko puta dosad.

Nemar aktualne izvršne i predstavničke zagrebačke vlasti u odnosu na Borongaj traje već najmanje tri godine, pa ponovno odgađanje realizacije ulaganja koje u 100-postotnom iznosu podmiruje Europa znači potpunu neodgovornost. Sljedeći mogući rok za prijavu projekta je tek u prosincu, a dotad tko živ, tko mrtav. U SDP-u opravdavaju svoje neslaganje s PUP-om, ne podmetanjem noge i zadnjim skupštinskim udarcem Bandiću, nego time da je „izgrađenost parcele ograničena na 500.000, a planom o kojem je trebalo glasovati predviđeno je 750.000 četvornih metara“ kampusa. Na toj bi se površini europskim novcem gradilo osam zgrada za fakultete, pet znanstvenih instituta i popratni objekti. Da je PUP prihvaćen kako je trebalo, država bi odmah prenijela svoje vlasništvo na Sveučilište u Zagrebu, do lipnja bi EU dobio prijavu za financiranje, građevinska operativa živnula bi iz mrtvila, a mnoge radničke obitelji dobile bi kruh u ruke. Ovako, građani i razvojni interes metropole čekat će samo zato, jer se Ostojić i Bandić čerupaju preko njihovih leđa za predizborne bodove.

Da sve bude tragičnije, SDP-ovo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ništa ne smatra problematičnim. Vlada se ne izjašnjava, a Sveučilište mudro šuti. Valjda se ne da se uvući u političke kalkulacije. Prostor bivše vojarne, zamišljeno je projektom, trebao bi „biti otvoren lokalnoj zajednici te energetski, ekološki i tehnološki poligon znanja o održivoj gradnji kao primjer stanovništvu Grada Zagreba korištenja zelene energije i zaštite okoliša“.

Dakle, ništa ni od zamišljene zelene oaze kao srca tog dijela grada s nizom kongresnih, duhovnih, računalnih, audiovizualnih i istraživačkih centara, tehnološkim parkom, kulturnim, sportskim i drugim sadržajima koji omogućuju udoban suvremeni život u velegradu. Treba li onda opet dati povjerenje političarima koji zbog osobnih inata izigravaju tako vrijedan megaprojekt?

Nova Ostojićeva predizborna taktika dijelom je plagijat kampanja drugih protukandidata, a dijelom podcjenjivački PR kojim se kao „manje vrijedne“ isključuje ostale sudionike gradonačelničke utrke. Od laburista Branka Vukšića je plagirao metodu neposrednog kontakta s građanima i nakanu da ih, ako pobijedi na izborima, uključi u odlučivanje o ključnim razvojnim pitanjima Zagreba, što dosad nitko drugi nije ponudio. Druga je poluga nove Ostojićeve taktike, napadati Bandića, također naivna zamisao, jer mu nije kadar polemički uvjerljivo parirati.

Time omogućuje ostalim protukandidatima da ciljanim argumentima raskrinkaju i njega i Bandića, jer se birači više ne daju hipnotizirati kočopernom svađom dvaju nabrušenih političkih pjetlića. Ovih su se godina i previše naslušali bajki o neutemeljenim projektima, pa je valjda sazrelo vrijeme da na lokalnim izborima daju povjerenje novim političarima koji znaju, hoće i mogu raditi za boljitak svih svojih sugrađana. To očito nisu ni Milan Bandić niti SDP sa svojim partnerima. Dugo su imali priliku, ali je nisu iskoristili.

Zadnja sjednica Skupštine grada Zagreba simbolično je još jednom ukazala na to da SDP i njegovi politički partneri gube živce u metropoli, da povlače vatrogasne ad hoc poteze i nedomišljeno nastoje amortizirati populistički impregnirane predizborne udarce aktualnoga gradonačelnika Milana Bandića. Ne samo zbog anketa u posljednje vrijeme koje nekritički daju prednost Bandiću, pouzdano se može procijeniti da SDP na lokalnim izborima gubi Zagreb i da će se borba za većinsku naklonost birača voditi među protukandidatima SDP-ovom Rajku Ostojiću. „Pogriješili smo! Mijenjamo taktiku bitke protiv Milana Bandića“, otkriva Ostojić novinarima, jer je zajedno sa svojom strankom shvatio da u toj borbi ima sve manje izgleda. Prekasno! Zameće boj protiv samo jednog iz skupine protukandidata. Zašto podcjenjuje ostale? (Marijan Vogrinec)