15. 02. 2013

Burleska zvana zagrebački komunalni otpad

Burleska zvana zagrebački komunalni otpad

Javna rasprava o planu gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu koja se trebala održati u Tribini grada Zagreba 13. veljače 2013. godine pretvorila se u predstavu jednog čovjeka.

Pred zabrinutim mještankama i mještanima naselja Dumovec, Resnik, Jakuševac, Sesvete i drugima umjesto predstavljanja Strateške studije o utjecaju prijedloga plana gospodarenja otpadom i Prijedloga plana gospodarenja otpadom do 2015. godine Gradonačelnik je potezom jezika ukinuo planove, lokacije i prijedloge i sve vratio na početak. Gradskoj skupštini poslat će zahtjev da se o ovoj Strategiji i prijedlog Plana ne raspravlja na sljedećoj sjednici. O novim sustavima gospodarenja, kako kaže, raspravljat će se dok se ne nađe rješenje.

Gradonačelnikova namjera je očita: dovesti budući sastav Skupštine pred gotov čin i kada će se zbog rokova tražiti bilo kakvo rješenje za zbrinjavanje komunalnog otpada. Jedno od rješenja je već predstavljeno na našem webu (http://zagreb.laburisti.com/vijesti/zagrebacki-komunalni-otpad-pogled-u-buducnost/). Zagrebački laburisti organizirat će javne tribine na kojoj će. u raspravi sa građanima predstaviti svoju viziju gospodarenja otpadom.

Plan koji je trebao biti predstavljen nema viziju ni ideju. Složen je na temelju pretpostavki koje su vrijedile prije pet godina. Danas su saznanja i tehnologija gospodarenja otpadom otišle korak naprijed, a naše lokalno komunalno društvo i dalje razmišlja o „naplati usluge odvoza i zbrinjavanja“. Prema podacima dostupnima na webu, ali bez očite namjere da ih se javnosti predstavi na pravi način, može se zaključiti da je 50% zagrebačkog otpada materijalno oporabljivo i da na tržištu korisnih sirovina stoji oko 100 milijuna kuna. Samo izdvajanje tih količina već u kućanstvu i redoviti odvoz prema sortirnicama smanjilo bi odlaganje na jakuševačkom deponiju za 160 tisuća tona godišnje, smanjilo bi emisije CO2 u atmosferu za 30 %, a na poslovima sortiranja korisnih materijala iz otpada (papir, karton, plastika, baterije, tekstil, staklo, metali…) otvorilo bi se tri tisuće radnih mjesta.

Ne treba se pozivati na svijest građana već savjesno omogućiti da građani s otpadom u kućanstvu, na radnom ili javnom mjestu sa rukovanjem otpadom nemaju puno brige. Potrebno ga je samo razdvojiti u dvije frakcije (korisni i ostatni otpad) te prepustiti stručnim i osposobljenim radnicima na sortiranju da takav otpad postane koristan.

Predizborno je vrijeme, Gradonačelnik je nervozan i očito hoda na rubu. Kad ga je članica sesvetskih laburista Nevenka Gavran prozvala da (zbog lošeg gospodarenja otpadom) baca naše novce, Gradonačelnik je zaista burno reagirao i izazvao „idemo sada doma.. kod mene i kod Vas da vidimo tko bolje razdvaja… nemojte mi pričati!!“ Jednako je neugodan bio i prema svima u dvorani. Nakon jednosatne predstave ljudi su napustili dvoranu, ne baš previše uvjereni u riječ Gradonačelnika. Burleska sa zagrebačkim komunalnim otpadom se nastavlja.

Podružnica grada Zagreba
Odbor za ekologiju i zaštitu okoliša
Đulijano Grum, voditelj