5. 05. 2013

Građane treba slušati

Građane treba slušati

„Ma vi političari dolazite među građane samo kada trebate glasove“ – rečenica je koju smo najčešće čuli u netom završenoj izbornoj kampanji za EU parlament, a slušamo je svakoga dana u razgovorima sa Zagrepčanima u kampanji za lokalne izbore. Kako reagiramo na tu većim dijelom točnu konstataciju? Odgovaramo argumentima. Onom već svima poznatom: „Nismo isti, mi smo Laburisti“. I doista mi nismo poput političara drugih hrvatskih stranaka. Jer, kao što je znano, Laburisti su od svojega osnutka (veljača 2010.) nekoliko mjeseci proveli na ulici u razgovoru s građanima. Uostalom, Laburisti su proveli i svehrvatsku akciju pod nazivom „Pitaj Vladu“, nakon koje smo u ime građana postavljali pitanja ministrima i premijeru a odgovore slali na adrese građana.

Dakle, Laburisti nisu na ulicama, trgovima, tržnicama, među ljudima samo kada trebaju glasove. S građanima razgovaramo svakodnevno. Odgovaramo na mailove, na pisma, slušamo, bilježimo i reagiramo.

vukljud2

Zato se ne osjećamo prozvanima.

Eto, pokušat ću pribilježiti specifičnija zapažanja ili – točnije – primjedbe, sugestije, kritike i prijedloge koje smo čuli ovih dana u razgovorima s građanima. U četvrtak smo u društvu s predsjednikom stranke Dragutinom Lesarom posjetili nekoliko gradskih četvrti kako bi smo čuli što Zagrepčane tišti, s kojim problemima muče svakodnevnu muku, što kao budući vijećnici i(li) ili izvršna vlast moramo učiniti kako bi poboljšali funkcioniranje gradskoga sustava i na taj način olakšali nimalo laku svakodnevicu.

Na tržnicama – od Španskog, preko Trešnjevke, Dolca, Kvatrića do Dubrave – ili na sesvetskome sajmu svi se prodavači i obrtnici žale, s pravom, na Linićev naum o uvođenju fiskalnih blagajni.

vukljud4

„Kako možemo pod kišom, vjetrom ili na snijegu, nezaštićeni, izloženi nevremenu, s mokrim i promrzlim rukama tipkati po računalu? Znadete da građani imaju sve manje novca te da kupuju po jednu mrkvu ili nekoliko krumpira. Je li Linić ikad radio pod takvim uvjetima?!“ – jedinstveni su prodavači.

„Dignite glas protiv fiskalnih blagajni na tržnicama“ – najčešće je ponavljani zahtjev. I dići ćemo glas. I u Saboru i u Skupštini grada Zagreba.

Koliko je hrvatsko društvo podijeljeno na građane prvoga i drugoga reda svjedoči iskustvo iz Španskog. Naime, za 1. maj im nije bio dozvoljen rad tržnice. Zašto? Jer je – kazali su im iz uprave Tržnica – blagdan. Ali, vidi vaga, za Ivicu Todorića i njegov Konzum nije bio blagdan. On je mogao prodavati voće i povrće.

I na Črnomercu, na lokaciji ciglane, kao i na svim ostalim tržnicama, obrtnici se žale na – obzirom na krizu te na činjenicu da doista malo tko u ova recesijska vremena kupuje – previsoke najmove. Na tradicionalnom sajmu (četvrtkom) u Sesvetama više je šetača i prodavača nego kupaca. Kriza se osjeća na svakome koraku.

vukljud3

„I što vi političari radite da nam olakšate situaciju? Ništa!“ – predbacuju nam građani u razgovorima. „Istina, vi ste glasni u Saboru, svašta im skrešete u facu ali vas je premalo! Vlast vas ne sluša!“ – govori devet od deset Zagrepčana.

Bit će nas više i u Saboru i u Skupštini grada (u koju do sada nismo imali prilike ući) ako na izborima zaokružite moje ili ime Laburista, odgovaram.

Mnogi su čuli za naš program i podcrtavaju da prvo moramo – kao što piše na našemu letku – urediti sustav. „I spriječite već jednom lopovluk!“ – dobacuju nam ojađeni građani.

„Samo pričate. Ništa ne radite. Trgujete, nagađate se i to uvijek na našu štetu!“ – dojam je većine građana. No, kada ili vide logo Laburista ili nas prepoznaju, nerijetko nas svrstavaju u netipičnu manjinu.

I ovaj put ću podsjetiti da su Laburisti najaktivniji u Hrvatskome saboru. Najčešće raspravljamo. Ne pada nam na pamet ne doći na posao. Nas šestero Laburista postavili smo ministrima i premijeru 900 posto više pitanja nego preostalih 145 zastupnika. Predlažemo zakone, pišemo amandmane, upozoravamo na položaj svih onih koji žive od svojega rada, borimo se protiv devizne klauzule, borimo se za povećanje minimalca (Vlada je odgodila primjenu zakona), predložili smo smanjenje plaća državnih dužnosnika za 21 posto, na našu su inicijativu ukinute privilegirane mirovine zastupnika i državnih dužnosnika… Glasni smo. Naročito protiv nepravdi.

I da, pokušavaju nam podmetati. Zato što smo dosljedni, zato što nas ne mogu podmititi, zato što smo na strani slabijih, zato što se borimo za preraspodjelu bogatstva, zato što nemamo crnih repova, pokušavaju nas na najperfidnije načine kompromitirati. Pokušavaju nas strpati u isti koš i uprljati nas tuđom prljavštinom. No, neće uspjeti.

Laburisti, a u ovo ih je vrijeme stotine na ulicama, trgovima, tržnicama, sajmovima… uvjerili su se da se većina građana slaže s našim programom. Na nama je da ih uvjerimo da izađu na izbore. Ostane li ponovo većina kod kuće, stranke koje više od dva desetljeća uništavaju Zagreb (i ostatak Hrvatske) zahvaljujući svojim partijskim, nagrađivanim vojnicima, dobiti će novu priliku za devastaciju i grada i građana.

17316_4535797167598_2099220283_n

Svi ogranci, i svi članovi koji su ovih dana bili s nama u ophodnji Zagreba, vjerujem da su shvatili kako rezultat na izborima ovisi o našem umijeću prezentacije programa. Najbolja je prezentacija u četiri oka. U neposrednim kontaktima. Dvije su najvažnije stvari pri svakome izlasku na ulice: znati obrazložiti program Laburista i znati slušati. Laburisti su stranka koja će rješavati probleme građana.

Nastavimo istim tempom još dva tjedna.

A onda, ponovo, odmah nakon izbora među građane. Njihova se riječ mora čuti i u Skupštini i u izvršnoj vlasti grada Zagreba.