19. 09. 2012

Gredelj – investicija za stečaj!

Gredelj – investicija za stečaj!

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Stečaj Gredelja je očito dirigiran, a pozadinu još uvijek ne vidimo. O tome bi morali znati više i gradonačelnik Bandić i prvi potpredsjednik Vlade Čačić.

Zagreb, 19.rujna 20120. – Puno je nejasnoća u slučaju Gredelja, samo je jasno da Gredelj po nečijem nalogu mora ići u stečaj. Iako, niti to ne ide lako, traži se potpisnik dok vruć krumpir prelazi iz ruke u ruku.

Unatoč činjenici da je  Gredelj tvornica stara 118 godina i iza sebe ima i rezultate i znanje, vrhunsku tehnologiju i tržište, postavlja se pitanje kako je moguće da se takva tvrtka nalazi pred stečajem? Istina,  svaka menadžerska garnitura posljednjih godina smanjivala je šanse Gredelja za uspješnim poslovanjem. Čini se da to nije nimalo slučajno. Jer Gredeljevi tramvaji i vlakovi su konkurentan proizvod i na inozemnim tržištima, a svakako zadovoljavaju potrebe domaćeg i regionalnog tržišta.

Hrvatski laburisti  žele na ovoj tiskovnoj konferenciji apostrofirati barem dvije katastrofalne činjenice u slučaju Gredelja.

Prva se odnosi na gubitak još jednog poslovnog subjekta u gradu Zagrebu i radnih mjesta koja su nenadoknadiva. Najmanje 750 ljudi, od ukupno 1450, ostati će bez posla i prihoda od kojeg žive i njihove obitelji, a tu je i veliki broj kooperanata koje će stečaj Gredelja dovesti u ozbiljne poslovne probleme.

Grad Zagreb je upravo svojim kadrovima kumovao ovoj situaciji.  Gdje je sad gradonačelnik Bandić i njegova famozna briga za ljude ovoga grada. Umjesto da se u gradu Zagrebu vodi doista socijalno osjetljiva politika, da se potiče proizvodnja i otvaranje radnih mjesta ili barem da se ne zatvaraju kao na traci, Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić, a i njegovi klonovi iz SDP-a, šute o svemu, kao da ih se ništa ne tiče.

Druga žalosna činjenica je što je u slučaju Gredelja očita strategija ove Vlade kojoj je proizvodnja zadnja rupa na svirali. Pitanje je kome se pogoduje gašenjem Gredelja i tko će sutra biti inozemni koncesionar na našim željeznicama?

Država sigurno nema smisla ako nije socijalna, a poruke ove Vlade, pa i u slučaju Gredelja, daleko su od principa socijalne osjetljivosti i razumne brige za radna mjesta i ljude koji žive od svoga rada.

Da zaključimo, stečaj Gredelja je induciran i očito ima neku svrhu koja sigurno ne vodi računa o radnicima pa niti o proizvodnji i tzv. konkurentnosti, jer Gredelj sigurno jest konkurentan, a za njegovu propast odgovorni su samo ljudi koji su ga vodili. Uvjereni smo da gradonačelnik Bandić i prvi potpredsjednik Čačić znaju odgovore na pitanje zašto je u Gredelj još nedavno investirano i u preseljenje i u tehnologiju, a sada tvrtka vrijedna barem 1 mlrd. kuna odlazi u stečaj. Za čiji interes se to radi?

Robert Prugovečki
Predsjednik Podružnice Grada Zagreba

Također objavljeno na:

http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatski-laburisti-stecaj-gredelja-je-dirigiran-clanak-454854

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/laburisti-nema-razloga-za-stecaj-gredelja.html

http://dalje.com/hr-zagreb/laburisti–stecaj-gredelja-je-dirigiran-tu-prste-imaju-i-bandic-i-cacic/446531