18. 03. 2013

Hrvatska glazba udaljena je od hrvatskih građana – smanjiti PDV na pet posto!

Hrvatska glazba udaljena je od hrvatskih građana – smanjiti PDV na pet posto!

Iako su se mnogi kadri pet puta dnevno zakleti na hrvatsku samostalnost, na neovisnost, na hrvatsku tradiciju, na hrvatsku kulturu, hrvatsku znanost, hrvatsku umjetnost, djelovanjem, od mjesnih odbora pa do Sabora i Vlade, u više od dva desetljeća hrvatskoga višestranačja službena politika učinila je sve ne bi li toga u stvarnosti bilo tek na kapaljku. Danas govoriti o samostalnosti ili neovisnosti mogu samo naivci. Izgubili smo monetarnu neovisnost, ekonomsku (uvozimo sve više a sve manje izvozimo i sve manje proizvodimo), vojnu a ulaskom u EU izgubiti ćemo dio političke neovisnost.

U skladu sa svim tim za budućnost Hrvatske tragičnim gubicima ponašamo se prema kulturi, umjetnosti i svemu što nosi predznak – hrvatsko. U više od dva desetljeća državne institucije, a među njima i Sabor (donošenjem loših zakona, primjerice o HRT-u) čine sve ne bi li hrvatsku glazbu – bez obzira je li to pop, rock, tradicionalna, tzv. klasična… udaljile od hrvatskih građana. Hrvatska glazbena industrija koja je u bivšoj državi bila i te kako respektabilna, danas je na pragu uništenja. Uništava se uopće i mogućnost slušanja uživo bilo kakve glazbe. Posljednji čavao u lijes glazbenih događanja pokušava zabiti Ministarstvo financija porezom na koncerte od 25 posto (iako su kino ulaznice, opravdano, oporezovane s pet posto).

I kao saborski zastupnik, i kao predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, i kao kandidat za gradonačenika grada Zagreba u potpunosti podržavam nastojanje Hrvatske glazbene unije (čiji sam član) da se PDV na ulaznice za glazbene koncerte smanji na 5 posto. U protivnom će glazbena aktivnost u Hrvatskoj u potpunosti zamrijeti. Možda je i to nekome u interesu.

Branko Vukšić