17. 07. 2012

Hrvatski laburisti ozbiljno upozoravaju na tešku situaciju u gradu Zagrebu

Hrvatski laburisti ozbiljno upozoravaju na tešku situaciju u gradu Zagrebu

Kriza gradske samouprave je na vrhuncu

Zagrebački gradonačelnik često zaboravlja (ili nikada nije ni prihvatio) zakonsko pravilo da je on „izvršitelj po nalogu“, da pravila utvrđuje Gradska skupština. U tom zaboravu grčevito se bori za održanje statusa „jedinog gazde u gradu“.

S druge strane, Predsjednik Gradske skupštine teško da ostavlja dojam spremnosti za komunikaciju u kontinuitetu i s dozom političke mudrosti o posljedicama odluka donesenima na mah. On jednostavno vježba ulogu novog gradonačelnika na osnovama svog velikog učitelja. Za njega je sada jednostavnije alarmirati Ministarstva, tražiti pomoć od Središnjeg tijela državne uprave i inspekcijskih službi, i na njih prenijeti odgovornost o tome tko ima veće pravo – gradonačelnik ili predsjednik skupštine. I to je kriza!

Gradonačelnik je zasad u prednosti, svakodnevno svojim akcijama pokazuje i dokazuje da je on jedina vlast u gradu Zagrebu, da je uvijek u pravu i da mu nažalost nitko ništa ne može. To je kaos!

I tako frcaju iskre sve u znaku predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore, u svibnju sljedeće godine.

A gdje su tu građani grada Zagreba, njihove potrebe i interesi danas, sutra, za 20 i 50 godina?

Laburisti se ne mogu oteti dojmu da svaka od samoupravnih vlasti na građane misli ponekad. Čak im i nešto daju, i to: dok su na vlasti, „pozornicu političkih igara“, a pred same izbore i nešto sljubljeno, “ kruha i igara“. Nabacuju se obećanjima o novom zapošljavanju, novim vrtićima, novim školama, novim staračkim domovima, novim kilometrima asfalta, kanalizacije, plinifikacije, alternativnim izvorima energije, novim nadstrešnicama, novim rješavanjima klizišta, novim socijalnim stanovima, novim znanjima.

Podsjetnik na neke od zagrebačkih „megaprojekata“ – afere od začetka

 • Montažni WC-i u Dubravi i Dupcu sa „push“ sistemom (11.600 €/m2 ili ukupno 1,55 mil. Kn)
 • Montažna kućica za tramvajce na Črnomercu za (3 mil. Kn)
 • Sanacija klizišta potoka Črnomerec (bez javnog natječaja i netragom nestalih 5 mil. Kn)
 • Afera „Krašograd“- zamjena gradskog zemljišta na Ravnicama za parcelu u Sesvetskom Kraljevcu
 • Afera GUP – nezakoniti ispravci, odnosno nezakonite izmjene prostornih planova
 • Afera Sopnica Jelkovec (izgrađeno na nezakonitim ispravcima GUP-a)
 • Afera Varšavka, gradnja ulazne rampe za podzemnu garažu
 • Afera pročistač voda „ZOV“ (trebao je koštati 180 mil. €, promjenom projekta cijena je skočila na 300 mil. €). Još nedostaje 100 mil. € za sanaciju glavne odvodne mreže i rješavanje mulja.
  Grad Zagreb je dosad platio 3,2 milijarde kuna za gradnju, rad i održavanje pročistača za vodu i kredite.
  No, problem je u tome što „Zagrebački holding“ ne ispunjava svoje obveze pa je Grad dužan ZOV-u, na ime Ugovora o koncesiji, 180 milijuna kuna. S tog se osnova i traži rebalans proračuna za 2012. godinu. Za taj su projekt svojedobno najavljivane i optužnice, ali do danas nitko nije odgovarao! A građani uredno podmiruju naknadu od 4,7 kuna po kubiku, u protivnom slijedi ovrha.

Najnovije afere

Ne mogu zasjeniti one stare. Ali su dokaz neograničene moći pojedinaca, glasačke mašinerije u Skupštini, po principu partijske poslušnosti i slabosti oporbe:

 • Projekt pješačkog pothodnika i fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Skupština je projekt izglasala za 2011. godinu. Nitko u Skupštini nije razmišljao o krizi. Tada se razmišljalo o parlamentarnim izborima. Nitko nije zamijetio da trnjani imaju svoje prioritete: možda asfalt, možda kanalizaciju, možda javnu rasvjetu, možda sve zajedno!
  Ili su svi zaista dobro mislili: treba trnjanima omogućiti što brži dolazak do znanja (NSK) i to podzemljem, pa usput mogu i na elitni WC sa „push“ sistemom. Kad trnjani shvate da su „popušili“ cijena će skočiti daleko iznad planiranih sredstava (sada preko 22 mil. Kn), jer objekt treba i održavati – a o tome niti riječi. To će trnjani kroz male komunalne akcije!
 • Projekt rekonstrukcija „Cvjetni trg“ i okolne ulice (preko 10 mil. Kn).
  Očito je to vraćanje duga Horvatinčiću. Tandem na djelu, političar i građevinar. Kad ih kod gradnje rampe nisu ni „ležeći“ prosvjednici mogli spriječiti, neće niti inspekcije. Bahatost na djelu.

Moramo primjetiti da za ove projekte nemamo organiziranih javnih prosvjeda! Zašto? Zakonom osigurano pravo na prosvjede danas u Zagrebu nije i garancija da nećeš završiti u zatvoru!

A sve je ovo već viđeno samo pod drugim naslovom! I ovo je samo farsa za veliku zagrebačku pozornicu pod nazivom „Afera grad“.

Upozoravamo još na jednu aferu za koju ne znamo kraj

Integrirani grad: Naručena urbanističko arhitektonska studija za uređenje prostora od Trga dr. Franje Tuđmana do Trga Krešimira Ćosića. Naručitelj je Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, izgradnju grada, komunalne poslove i promet, uz potpunu podršku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Predradnje su obavljene:

 • studija je isporučena i prihvaćena kao najbolja, najstručnija, jedino moguća (javnog natječaja nije bilo).
 • “Kamensko” je uništeno, radnici su ušutkani i još samo treba srušiiti zgrade a među inima i Dom sportova!

Zagrebački Holding d.o.o. posebno je veliki uteg građanima i gradu Zagrebu

A ponaša se kao da je ukrasni uteg: htjeli ste nas, trpite nas! Rezultati su loši, pa što, kriza je.

Ipak, kad sa govornice Gradske skupštine čujete kako je za loše poslovanje Holdinga odgovoran gradonačelnik a ne Uprava društva, kada to izjavi član pozicije u Gradskoj skupštini, ostanete kompletno zbunjeni. Ali zbunjenost je kratkog daha Sve se odvija munjevito. Na 38. sjednici po hitnom postupku Ivo Čović potvrđuje se kao jedini kandidat za novog Predsjednika Uprave Zagrebačkog Holdinga d.o.o.

Tek tada shvatite da je na djelu ozbiljna politička kombinatorika. U Gradskoj skupštini! Čović je potvrđen po hitnom postupku, u odsutnosti, bez rasprave, bez programa, bez izvještaja. Potvrđen je na daljinski.

No, ovoj priči nije kraj. Konačnu odluku o imenovanju donosi Skupština Holdinga s ukupno 11 članova a na čelu joj je Davor Bernardić. Potreban je konsenzus. Vjerojatnost za tako nešto je vrlo mala. I što se onda dešava? Ulogu Uprave preuzima Nadzorni odbor. I to je cilj Bernardića koji je nedavno poručio da je uloga Nadzornog odbora presudna za razvoj te gradske tvrtke, kako bi u slijedećih pet godina postala nositelj razvoja grada Zagreba.

Ako kojim slučajem trgovina sa “jogunastim” članovima Skupštine uspije, i Čović prođe konsenzusom, opet ide sve po planu. Nitko nikada neće moći prigovoriti da je namještaljka, jer su dobiveni glasovi i opozicije.

Nažalost, i ovo je samo jedna od političkih igara. I ovo je potvrda namjere da se stvori kriza, da se građane drži u neizvijesnoti, da se vlastiti neuspjesi opravdavaju krivnjom drugih.

Uglavnom, pozornica je otvorena, nove igre počinju. Račun će biti ispostavljen.

Vjerujemo da će ovaj puta račun ispostaviti građani na idućim lokalnim izborima.

Hrvatski laburisti su na potezu.

Nada Boban, dipl. iur.