1. 06. 2012

Izvješće o radu 37. sjednice Gradske skupštine grada Zagreba

Izvješće o radu 37. sjednice Gradske skupštine grada Zagreba

Delegacija zagrebačkog ogranka laburista pratila je 24. svibnja 2012. rad 37. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba. Sjednice se održavaju jednom mjesečno pa začuđuje prisutnost 42 člana od njih ukupno 51. Kako su neki članovi ubrzo napustili sjednicu u postupku glasovanja sudjelovalo je svega 30 skupštinara.

Dnevni red od 22. točke koji je uslijedio nakon aktualnog sata bio je prilično nezanimljiv (potvrđivanje i imenovanja direktora i ravnatelja javnih ustanova, davanje suglasnosti za izbor članova u odbore dječjih vrtića i škola, određivanje nazivlja javnoprometnih i javnih površina, prihvaćanje raznih pokroviteljstava, davanje suglasnosti o izmjenama i dopunama statuta glazbenih škola i sl.). Suhoparan i natrpan dnevni red odrađen je u samo sat vremena mehaničkim dizanjem ruku. Vodila se tu i tamo pokoja kratka diskusija, ali to kao da se i nije ticalo većine zastupnika. Cijelo su vrijeme izlazili van, čitali novine, slali poruke mobitelima ili su međusobno razgovarali .

Ipak, imali smo sreću jer je toga dana na dnevnom redu bio i Aktualni sat koji je bio vrlo zanimljiv i za laburiste, izuzetno poučan. Skupštinari su rešetali pitanjima, a koga drugog doli gradonačelnika Milana Bandića i rak-ranu Zagreba, prvog čovjeka Zagrebačkog holdinga, gospodina Čovića. Doznali smo da je Holding najveći gubitaš u Hrvatskoj i da će do kraja godine po svakom građaninu Zagreba taj gubitak iznositi čak 2.000 kuna!

Zanimljivo je da su skupštinari prijedlog Kluba HSS-a i HSLS-a o hitnosti podnošenja financijskog izvještaja o poslovanju Holdinga (izvješće za prvo tromjesečje se podnosi u 6. mjesecu a polugodišnje se podnosi u listopadu) glatko odbili pa će spomenuti prijedlog ići u redovitu proceduru. Koliki gubitak će Holding imati dotada – samo nebo zna!

Ali, jako je bilo važno zašto NK Dinamo nije dobio Nagradu Grada Zagreba . Diskusija se vodila vrlo žustro jer je to prema njihovom viđenju i krucijalno pitanje za naše građane. U tijeku diskusije saznali smo slučajno da je tom istom Klubu grad Zagreb dodijelio stadion u Maksimiru na korištenje – bez kune naknade. Bilo bi dobro znati na čiji će trošak ići njegovo redovito održavanje i tko u toj priči plaća sve one potrgane stolice nakon utakmica i ostale devastirane stvari!

Pitanje cijene vrtića iz 2011. godine još je uvijek sporno i trakavica ide dalje. Gradonačelnik na to pitanje nije želio odgovoriti tj. odgovor je „prozirno“ izbjegavao i sve je kluminiralo svađom na relaciji HDZ-Bandić te je Klub HDZ-a uložio protest.

Dakle, iz svega ovog vidljivo je da grad Zagreb i Zagrepčani trebaju laburiste, istinske predstavnike koji će ih zastupati i rješavati životne i stvarne probleme građana te biti prisutni svakodnevno među njima. Nonšalantno ponašanje, bilo da se radi o predstavnicima vlasti ili samim skupštinarima, u ova vrlo ozbiljna vremena ne služi im na čast, stoga kada mi dođemo na vlast, nikada ne smijemo zaboraviti tko nas je izabrao i koga predstavljamo. Zasigurno ćemo biti po svemu bolji i drugačiji.

Izvješće priredila:
Maja Holjevac