11. 12. 2013

JAVNA TRIBINA „KORUPCIJA I POLITIKA“

JAVNA TRIBINA „KORUPCIJA I POLITIKA“

Hrvatski laburisti – Stranka rada, Ogranak Donja Dubrava, u suradnji sa Podružnicom grada Zagreba, organiziraju javnu tribinu „Korupcija i politika“, na kojoj će predavač biti poznati politički analitičar g. Davor Gjenero.

Javna tribina „KORUPCIJA I POLITIKA“ održat će se u srijedu – 11.12.2013. godine, u dvorani Narodnog sveučilišta DUBRAVA, na adresi Cerska 1, u zagrebačkoj Dubravi, sa početkom u 18:00 sati.

Dvorana ima 180. mjesta za sjedenje, te ovim putem pozivamo sve Vas koji ste u mogućnosti da nam se pridružite, te da korupciju i politiku u RH pokušamo riješiti zajedno…

Teze za razgovor

  • Korupcija je problem demokratskih društava, a redovita pojava u totalitarnim porecima
  • Korupciju je moguće sprečavati samo sustavom podjele vlasti i međusobnim suprotstavljanjem različitih ambicija
  • Umjesto hvaljene „deregulacije“ društvu je potrebna jasna regulacija procedura donošenja odluka
  • Sukob interesa je uglavnom eufemizam za korupciju
  • Korupciju na nižim razinama mogu ograničiti ili spriječiti pravosuđe i vladine agencije za provođenje zakona (policija, tužilaštvo)
  • Te agencije posve su nedorasle suočavanju s korupcijom na visokim političkim razinama
  • Korupciju na visokim političkim razinama moguće je ograničiti samo suradnjom građanskog društva, medija, odnosno javnosti i pravosuđa. Društva koja nisu demokratski konsolidirana moraju razvijati neovisne agencije za sprečavanje korupcije
  • Hrvatska je trebala zahvaljujući pregovorima s EU o pravosuđu i temeljnim pravima, dobiti takvo neovisno tijelo u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, ali je politička klasa nakon završetka pregovora ukinula glavne ovlasti Povjerenstva: pravo na provjeru svih financijskih transakcija državnih dužnosnika bez posebnog sudskog naloga, uvid u njihovu imovinu i pravo da Povjerenstvo pozove dužnosnika na ostavku, ako se u njegovoj imovini i transakcijama uoči rizik korupcije. Ustavni sud pretpostavio je „pravo na privatnost“ dužnosnika efikasnoj društvenoj kontroli.

I za kraj jedan veliki, srdačan pozdrav svima, od Ogranka Donja Dubrava!

Vidimo se u srijedu u velikom broju!

Ogranak Donja Dubrava