1. 05. 2013

Kampanja „u svojstvu gradonačelnika“

Kampanja „u svojstvu gradonačelnika“

Zagreb raste i cvjeta na ponos svih svojih i ostalih hrvatskih građana i njihovih gostiju, a na zavist žitelja razvikanih svjetskih metropola. Od „grada svjetlosti“ Pariza i K und K decentnog Beča do bjelosvjetskog multi-kulti New Yorka i egzotičnog Tokija… Ništa se drugo ne da zaključiti makar iz površnog uvida u prigodno „delanje“ gradonačelnika Milana Bandića, ako ga se ovih dana uopće dospije sustići na maratonu od grljenja po zagrebačkim staračkim domovima i vrtićima, romskim divljim naseljima i lopatanja na komunalnim radilištima do subotnjeg maksimirskog škropljenja pasa i mačaka svetom vodicom, hodnje po  ušminkanih 600 metara Radničke ceste kao dijela obećanog produžetka tramvajske pruge do Zračne luke na Plesu…

„Ovo nije kampanja. Sve što radim, radim u svojstvu gradonačelnika. Lokalnim izborima ću se početi baviti 5. svibnja kad počinje kampanja“, kazao je Bandić novinarima na otvorenju obnovljenog dijela Radničke ceste. Njegova bitka za Zagreb u žestokom je zamahu bez obzira na službeni datumski pucanj za početak, odnosno predizbornu (još) suzdržljivost Bandićevih protukandidata. I, dok u maksimirskoj hladovini sjedi u prvom redu (kao u svim prigodama, uvijek   prvi na oku kamere!) uz umirovljenog profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta mons. Jurja Kolarića, blagoslovitelja kućnih ljubimaca, Bandićevo vjernički skrušeno lice odaje spokoj pravednika koji je nemjerljivo zaslužan za to što Zagreb „raste i cvjeta“. Jer, sve što se lijepo i dobro događa u metropoli, njegove je pameti i ruku djelo i sve te silne uspjehe sad, sasvim slučajno u predizbornom trenutku, opravdano prikazuje „u svojstvu gradonačelnika“.

„Svojstvo gradonačelnika“ daje mu očitu prednost u odnosu na protukandidate za prvoga građanina Zagreba, jer sva postignuća u gradu pripisuje isključivo sebi, a to obilno podupire službenom i medijskom logistikom te gradskim novcem. Protukandidati to ne mogu i zato se radi o neravnopravnoj borbi u kojoj će riječ biti suprotstavljena populističkoj paradi i dobro skrivenoj istinu o tome što je zapravo Bandić i kako radio sve te godine. Njegovi nabrijani ćelavci, „spontano okupljeni građani“ od kojih su samo dvojica ovlašteni tjelohranitelji, nedavno su silom i bez odgovora izbacili s javne tribine znatiželjne koji su pitali gradonačelnika zašto ima više od 200 kaznenih prijava. Nedjeljni Jutarnji list upravo je objavio zastrašujući podatak o Bandićevim „zaslugama“ u svojstvu gradonačelnika: „Novi gradonačelnik naslijedit će milijardu eura duga, od čega je najviše novca Bandić nenamjenski potrošio“. A „naš Milan“ kako mu tepaju novinarke HTV-a i Radija Sljeme u tv-emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, mudro šuti, jer iz iskustva zna da će, dobije li novi mandat, opet imati dovoljno moći da tu ogromnu rastrošnost krpa iz džepova Zagrepčana. I što će mu tko moći!?

Već i ptice na grani pjevaju o šokantnim gubicima Zagrebačkog holdinga, osobito ZET-ove filijale, o tome da je Zagreb svjetski rekorder u promašenim projektima, da Bandić troši gradski novac kao da je njegov, a Holding smatra svojom internom bankom… Međutim, zašto ne objasni građanima u što je, umjesto u komunalnu infrastrukturu, spiskao 300 milijuna eura kojima je, uz 5,5 posto kamate na 10 godina, zadužio Zagrebački holding 2007. godine u Londonu? Dolaze izbori, a komunalna infrastruktura nije obnovljena, nego Bandić trčkara po Zagrebu, maže oči građanima svojom nezamjenjivošću i hvali se proširenjem nekoliko kilometara nogostupa, s posađenih 200 stabala na Radničkoj, povučenim crtama kojima je radi biciklističkih staza suzio pješacima nogostupe, postavljanjem koševa za smeće, gradnjom kioska i nadstrešnica…

Novi broj hrvatskog izdanja Forbesa donosi katastrofalne podatke financijske analize poslovanja Zagrebačkog holdinga na čijem je pak čelu SDP-ov pouzdanik Ivo Čović. „Novi tramvaji voze po starim škripećim tračnicama,iz vodovodnih cijevi i dalje se gubi više od 40 posto vode koju krajnji korisnici plaćaju skuplje nego prije šest godina, Zagreb nije ni počeo s ulaganjima u Centar za gospodarenje otpadom i energanu na otpad, kao što nitko ne zna tko će platiti sanaciju sadašnjeg odlagališta otpada Jakuševac, a dok sve druge županije i gradovi užurbano pišu i predaju projekte Europskoj uniji za financiranje obnove komunalne infrastrukture iz strukturnih fondova, u Holdingu objašnjavaju kako je to komplicirana procedura za koju im treba nepostojeća suradnja s Gradom Zagrebom“, piše Jutarnji list. Prema Forbesovoj analizi, od milijarde eura Holdingovog duga, 300 milijuna za londonske obveznice plus 5,5-postotna kamata moraju se jednokratno isplatiti u srpnju 2017. godine. Kako i otkud? Bandić i Čović pojma nemaju niti o tome razmišljaju, jer to ne ide u prilog ni aktualnom gradonačelniku niti Čovićevim poslodavcima u SDP-u.

Gradske su financije poprilična enigma i za troje Bandićevih protukandidata. SDP-ov Rajko Ostojić bi, recimo, ZET-ovim dugom opteretio građane, prebacio bi 1,1 milijardu kuna s Holdinga na Grad Zagreb, a višestranački Vladimir Fardelji otvoreno priznaje da o dugu ništa ne zna. HDZ-ova Margareta Mađerić pak pravi se gluha, slijepa i nijema u odnosu na škakljive financijske teme, jer njezina stranka ionako navija za Bandića. Također ništa ne zna o pijanim milijunerima iz Ureda gradonačelnika i pridruženog mu gradskog vodstva u kojem već godinama, što kaže gradonačelnički kandidat Zlatko Klarić, nema nijednog rođenog Zagrepčanina. Zato valjda za njihovu djecu nema ni posla u njihovom rodnom gradu, jer najprije treba zbrinuti rođake i „zemljake“ onih na i pri vlasti.

Međutim, laburistički kandidat Branko Vukšić, kaže, zna kako izaći na kraj sa svima koji žitelje metropole tretiraju kao kravu muzaru i priglupe purgere i ne nude im nikakvu perspektivu. Osim ispraznih političkih ili kvazidomoljubnih fraza iza kojih ne stoje ni izgledni programi niti volja, znanje i sposobnost da se  Zagrebu vrati suspendirano dostojanstvo. Vrijedilo bi zato dati šansu Vukšićevoj „objavi rata“ ključnim uzrocima zagrebačkih, ali i svehrvatskih nesreća. Zagreb će biti velegrad po svjetskoj mjeri u kojem je ugodno živjeti kad njegovi građani budu odlučivali o vlastitoj sudbini. Ne politikantski muljatori.

U Bandićevom je Zagrebu dobro samo njemu i njegovim fanovima. Laburisti s novim ljudima, tvrdi Vukšić, donose novu politiku. U međuvremenu, ako i dalje nije u dubokom zimskom snu, na potezu bi trebala biti pravna država i privesti pravdi sve koji su ga kulturološki ruralizirali i komunalno bacili na prosjački štap. U čijim je džepovima završavao novac građana? Tko se neopravdano okoristio, neka odgovara i vrati novac s kamatom do posljednje lipe. I tu je priča gotova. Nikakva nova gradska vlast nije dužna, opet novcem građana, plaćati stare megalomanije i promašene skupe projekte. (Marijan Vogrinec)