10. 12. 2012

Laburisti – humanitarci u Nazorovoj

Na jednom  od sastanaka koordinacije odbora Zagrebačke podružnice Hrvatskih laburista tijekom mjeseca studenog, rodila se ideja o svojevrsnom obilježavanju dana Sv. Nikole.

Kako je Sv. Nikola prvenstveno  vezan uz ideju darivanja djece i mi smo željeli darivati djecu, pokloniti im osmjeh na licu i sreću u srcu. Odbor za mlade i njihov voditelj Marko Štefanek, dao je ideju o organizaciji kazališne predstave za djecu Dječjeg doma Zagreb iz Nazorove ulice… Tu ideju nadogradio je Odbor za kulturu i njihov voditelj Igor Matijevac, koji je stupio u kontakt sa Zagrebačkim kazalištem lutaka. Nakon prezentiranja ideje o humanitarnoj predstavi za „djecu iz Nazorove“ sa oduševljenjem su pristali odigrati jednu od svojih trenutno hit-predstava „Čarobnjak iz Oza“  besplatno. Dobili smo i termin održavanja predstave – 4.12.2012. u 18h. Osnova „akcije“ je postavljena. Tete iz Nazorove su također sa oduševljenjem prihvatile ideju da dječicu u dobi od 4-7 god vodimo u kazalište… No ako ste mislili da je tim dogovorima, organizacija završila – prevarili ste se. Kako Dom u Nazorovoj nema vlastitog prijevoza za toliko djece uskočili su naši aktivisti iz Odbora za mlade koji su na dan predstave došli u Dom oko 16h. Upoznali se sa djecom koja su sa nestrpljenjem čekala da krenu u kazalište. Poigrali se sa njima, porazgovarali i onda su zajedno sa tetama pratiteljicama poveli djecu javnim gradskim prijevozom u Zagrebačko kazalište lutaka. Tamo su ih dočekali Predsjednik podružnice Zagreb, gospodin Robert Prugovečki, Voditelj Odbora za kulturu Igor Matijevac kao i srdačni djelatnici iz odjela prodaje ZKL-a Ana Knežević, Jasenka Cesarec i Danijela Krapić… Nakon kratkog druženja i upoznavanja sa oduševljenom dječicom uveli smo ih u dvoranu i predstava je mogla započeti…

Teško je opisati njihovo oduševljenje i smijeh tijekom predstave… radosno pljeskanje ručicama na svaki song u predstavi… predstavi koja nam je toliko toga dobroga rekla. Predstavi koja nama odraslima (kao i djeci)  daje toliko snažnih poruka. Opisujući nam kako ne trebamo vjerovati (nekim) ljudima koji su sposobni cijelo vrijeme varati nas šarenim lažama poput Čarobnjaka iz Oza. Šaljući nam poruku kako trebamo vjerovati u vlastitu hrabrost i tada će doći do izražaja naša pamet i veliko srce. Ipak, glavna poruka je da smo najjači kad jedan drugog podupiremo, vjerujemo jedno drugom i volimo se. Tad nam nitko ništa ne može. Tad možemo pobijediti vlastite strahove i postati pravi vladari čudesne zemlje…Oz…

Po završetku predstave, priredili smo im još jedno malo iznenađenje. Zamolili smo glumački ansambl predstave za zajedničko fotografiranje što su oni sa oduševljenjem prihvatili.  Mislim da ih je to dojmilo čak i više od same predstave. Ipak, ne fotografiraš se svaki dan sa „pravim“ Čarobnjakom iz Oza, Limenim drvosječom, Strašljivim lavom, Strašilom, Doroti i njenim psićem Totom, dobrom čarobnicom Glindom… Sa strane gledajući, mislim i da su naši aktivisti bili impresionirani tim potezom.

Nakon zadovoljenja silne radoznalosti naših malih prijatelja došlo je vrijeme za povratak. Male ručice su ponovno uhvatile brižne ruke naših prijatelja-aktivista i krenuli su natrag u okrilje svog Doma… Moram istaknuti da su svi koji su učestvovali u ovoj hvale vrijednoj akciji, danas stekli nove male prijatelje. Bilo je to jedno divno oplemenjujuće iskustvo.

Igor Matijevac
Voditelj Odbora za kulturu
Hrvatski laburisti – stranka rada
Podružnica Zagreb