Laburisti u povodu 1. svibnja upozorili na težak položaj radnika, Bandića prozvali za licemjerje

Vratimo dostojanstvo hrvatskom radniku jer su rad i pošten odnos prema radniku jedina reforma kojom se garantira prosperitet i pristojan život svakog građanina

Uoči 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, Hrvatski laburisti zatražili su dodatno zakonsko ograničavanje rada na određeno vrijeme te rada preko agencija za privremeno zapošljavanje te pozvali sve državne dužnosnike, sindikate, poslodavce i radnike na protivljenje takvoj diskriminaciji hrvatskih radnika.

Agencijski rad i rad na određeno vrijeme

Model agencijskog zapošljavanja uspješno smo preuzeli od zapadnih zemalja s namjerom dodatne fleksibilizacije tržišta rada, ali kao i mnogo puta do sada, poslodavci su našli mogućnost da naše ustupljene radnike stave u nepovoljniji položaj u odnosu na radnike s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme.

Ustupljeni radnici u Hrvatskoj u pravilu ne dobivaju naknadu za prijevoz, bolovanje i godišnji odmor.

Hrvatski laburisti

Konferencija za medije Kluba Laburista i Laburista Grada Zagreba povodom 1. maja

Agencijski radnici rade kontinuirano, bez prekida, godinama na istim poslovima i nemaju ista materijalna prava kao radnici zaposleni na neodređeno vrijeme iako obavljaju iste radne procese i doslovno, na istom radnom mjestu.

Banke agencijske radnike ne prepoznaju kao kreditno sposobne klijente, ne odobravaju im kredite, pa su i time dovedeni u socijalno nezavidan položaj.

Osim ustupljenih radnika probleme zbog izrabljivačke politike poslodavaca imaju i radnici koji rade na određeno vrijeme, a takvih je u posljednje tri godine više od 90 posto.

Poslodavci na štetu radnika

I kod ove vrste zapošljavanja poslodavci su našli model kako povećati vlastiti profit na štetu radnika i radničkih prava. Tako poslodavci ne produžuju ugovor o radu na određeno vrijeme u trenutku kada bi radnik trebao početi konzumirati svoje zakonsko pravo na povećani odmor uslijed kumuliranih radnih sati, odnosno zbog preraspodjele radnog vremena.

Zakonom o radu propisano je da se radno vrijeme može preraspodijeliti tako da u jednom dijelu godine traje duže, a u drugom kraće. Radnici kojima je ugovor o radu istekao ne mogu koristiti smanjeno radno vrijeme a ni novčano nisu obeštećeni za prekovremeni rad koji su zapravo odradili. Upravo ti prekovremeni neplaćeni sati povećavaju profit poslodavca jer je uloženim radom stvorena vrijednost.

Demografska politika

Vladajućoj su koaliciji bila puna usta demografske obnove Hrvatske, ali jedino što čini po tom pitanju jeste populistička mjera 1000 eura za novorođeno dijete i to samo „onima koji to zasluže“ što god da to značilo.

Demografsku sliku popravit ćemo onda kada dobrim zakonima spriječimo navedene neregularnosti, omogućimo mladima da se osjećaju socijalno sigurnima i stvorimo im uvjete da mogu raditi, zasnivati obitelj, biti kreditno sposobni i kupiti stan.

Laburisti zahtijevaju dodatno zakonsko ograničavanje rada na određeno vrijeme i rada preko agencija za privremeno zapošljavanje, te pozivaju sve državne dužnosnike, sindikate, poslodavce i radnike na protivljenje takvoj diskriminaciji hrvatskih radnika.

Konferencija za tisak Hrvatskih laburista

Proslava u Maksimiru

Prvi čovjek Laburista Zagreba Tomislav Rajković osvrnuo se i na tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada u zagrebačkom Maksimiru koja će zagrepčane i ove godine stajati nešto manje od milijun kuna, naglasivši kako je licemjerno od gradonačelnika Bandića da na ovaj način “hrani” ljude, dok s druge strane prisiljava te radnike u gradskim tvrtkama na rad preko agencija gdje su im radnička primanja i prava na minimumu. (IL, foto MŠ)

Share

.