Na Zrinjevcu održan prosvjed protiv rasprodaje državne imovine

Prosvjedu upozorenjaSve daju, samo da prodaju!” održanom 21. svibnja 2016. na zagrebačkom Zrinjevcu podršku su dali: Demokratska stranka žena, Radnička Fronta, Slobodna Hrvatska, Hrvatska udruga radničkih sindikata, Sindikat nezaposlenih Hrvatske, Novi sindikat, radnici Podravke, Pokret Occupy Croatia i pjesnik Nikola Vidović.

Hrvatski laburisti – Stranka rada prosvjedovali su u subotu na zagrebačkom Zrinjevcu zbog najavljene privatizacije državnih tvrtki što, kako kažu, podsjeća na “HDZ-ovu kriminalnu privatizaciju devedesetih koja je rezultirala pljačkom i nestankom brojnih domaćih poduzeća i tvornica te gubitkom stotine tisuća radnih mjesta”.

“Hrvatska nije samo vaša”, “Prodajte Banske dvore”, “Strateška norijada 2016.”, “Tek rođen, već siromašan”, “Koliko košta domoljublje, zna se”, “Hrvatska u srcu, ne u džepu”, “Karamarko = Sanader”, “O ustašama i partizanima znamo sve, o budućnosti ništa”, neki su od transparenata sa skupa upozorenja koji se održao pod nazivom “Sve daju samo da prodaju”.

Prema procjenama organizatora, na skupu se okupilo oko 400 ljudi, a potporu su im dolaskom dali Hrvatska udruga radničkih sindikata, Demokratska stranka žena, Sindikat nezaposlenih Hrvatske, Novi sindikat, Slobodna Hrvatska i Radnička fronta.

“Domoljublje se ne pokazuje u svom džepu nego ovdje, više nas je nego onih koji kradu i vrijeme je da im se odupremo”, poručio je okupljenima Tomislav Končevski, predsjednik Hrvatskih laburista.

“Nećemo stati na ovome, skupit će nas se sve više u ostalim hrvatskim gradovima, treba izaći na ulice i boriti se da naša djeca ne odu iz Hrvatske”, rekao je.

Predsjednik Hrvatske udruga radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević kaže da podjelu na lijeve i desne, crvene i crne, partizane i ustaše, treba zamijeniti onom na poštene i nepoštene Hrvate.

Po njegovim riječima, do rasprodaje tvrtki ne bi došlo kada bi se procesuirali svi koji su sudjelovali u netransparentnoj privatizaciji devedesetih. “Razlučite kriminalce, strpajte ih u zatvor, oduzmite im stečenu imovinu pa neće trebati rasprodaja nacionalnog blaga”, poručio je vladajućima.

Predsjednica Demokratske stranke žena Maja Marija Jelinčić istaknula je da bi bilo “dosta pojedinaca koji se skrivaju iza domoljublja”, pozvavši vladu da “odmah prestane s rasprodajom strateških tvrtki i nacionalnog blaga”.

Kao “Podravkaš” Darko Tetec kaže kako ne vjeruje da će se doista odustati od prodaje “Podravke” koja je, ističe, strateška tvrtka bez obzira što neki govore suprotno. “Što kada nakon prodaje platite nekoliko kamata na kredite, što ćemo onda prodavati”, zapitao se Tetec, poručivši vladi da “ne kolje kravu zbog jedne šnicle”.

“Prestanite ispitivati gdje je tko bio 1991. ili 1945., našu djecu zanima gdje će biti 2021., a ako rasprodate Hrvatsku, znamo gdje će to biti, u Irskoj i Njemačkoj”, kazao je.

Hrvatski laburisti su upozorili i da vlada, iako je zakon na to obvezuje, kasni šest mjeseci s donošenjem plana upravljanja državnom imovinom za ovu godinu, a umjesto toga, “bez suvislog i prihvatljivog obrazloženja – osim da zakrpa proračunsku rupu, daje u prodaju uspješne tvrtke poput Podravke i ACI-ja, čime izravno ugrožava interese domaće poljoprivrede i nautičkog turizma”. (HINA)

Share

.