15. 06. 2015

NE prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

Laburisti su danas na konferenciji za medije održanoj u prostorijama stranke u Ilici 35 negativno ocijenili implikacije dva prijedloga zakona ministra Varge, ali i način na koji se kroz hitnu proceduru želi donijeti dva izuzetno važna zakona za građane. Novinarima su se obratili predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli, član predsjedništva Stipe Drmić, dr. med., te potpredsjednik Jaroslav Pecnik.

Ne slažemo se s načinom na koji se donosi ovaj zakon, a ne slažemo se niti s posljedicama koje će imati za građane Republike Hrvatske, istaknula je na početku Nansi Tireli. Netransparentno ponašanje resornog ministarstva ukazuje da se prave namjere namjere i posljedice zakona skrivaju, a tome u prilog ide i vrlo kratak rok za javnu raspravu. Ministar Varga ovim zakonima zapravo prodaje rog za svijeću, ocijenila je Nansi Tireli.

Nije riječ o jačanju javnog zdravstva kako tvrdi ministar Varga, već upravo suprotno, riječ je o stvaranju pojedinih privatnih monopola i amerikanizaciji javnog zdravstva, istaknuo je dr. Stipe Drmić. Ovo nije ozbiljna reforma, a i da jest, ne bi se trebala provoditi na kraju mandata već na početku. U pozadini cijele ideje nalazi se briga za profit, a ne za zdravlje građana. «Kad ima zdravlja bit će i para», kaže poslovica, a ministar Varga nam zapravo poručuje «kad ima para bit će i zdravlja», plastično je opisao zakonske prijedloge Stipe Drmić. HZZO će po novim prijedlozima samostalno sklapati i razvrgavati ugovore s javnim ustanovama i to nije dobro, a nedopustivo je da ministar ima pravo smjenjivanja vodstva stručnih komora, dodao je Drmić.

Jaroslav Pecnik uvjeren je da zakon ne ide u dobrom smjeru odnosno da generira negativne ciljeve i da će umjesto smanjenja troškova dovesti do smanjenja usluga za građane. Istaknuo je da se u svojim zaključcima osobito oslanja na analizu dr. Dražena Gorjanskog. Također se složio da je donošenje zakona po hitnoj proceduri zapravo obmana građana jer za hitnost nema nikakve potrebe, nije riječ uopće o ozbiljnom usklađivanju s normama Europske unije. Uostalom, svaka članica Europske unije autonomno uređuje svoj zdravstveni sustav. Ključni problem vidi u tome što se zdravstvo pretvara u profitabilnu djelatnost, a samo jedan od primjera je neprihvatljiv model zdravstvenog turizma. Potrebno je jasno razdvojiti javno od privatnog, a to ovi prijedlozi zakona ne postižu, istaknuo je Pecnik, te dodao da se i HZZO pretvara u profitnu organizaciju, a posljedice će za dio građana biti vrlo ozbiljne.

S druge strane i ne manje važno, umjesto da se bavimo smanjivanjem korupcije, ovdje se o tome uopće ne radi već se generira netransparento ponašanje. Sada se otvara mogućnost da se svaka privatna ustanova može financnirati javnim novcem, sve će ovisiti o HZZO-u, a kako to izgleda, tvrdi Pecnik, najbolje se vidi iz primjera Medikola.

Na jedno od pitanja novinara sudionici su se složili da još ništa nije gotovo i da će pod pritiskom svih zainteresiranih aktera prijedlozi zakona razmatrati ipak u redovnoj proceduri i uz znatno kvalitetniju javnu raspravu.

Tireli, Drmić i Pecnik