18. 02. 2013

Pravog mlijeka ni za lijek?

Pravog mlijeka ni za lijek?

Hrvatski su mediji 8. veljače 2013. izvjestili da je u Dukatovom i Vindijinom mlijeku pronađen vjerojatno jedan od najopasnijih otrova i jedan od najkancerogenijih otrova koji nam prijeti iz hrane, aflatoksin. Radi se o toksinu iz sojeva plijesni, koji se nalazi na svim žitaricama, a naročito na kukuruzu i kikirikiju. Česta je pojava plijesni u vlažnim krajevima, a naročito poslije suše, kada je biljka oslabljena pa plijesan prodire puno lakše prema zrnu žitarice. Prema najnovijim istraživanjima, usko je usko povezan s nastankom i razvojem karcinoma jetre.

Zanimljivo je da su prisutnost aflatoksina u mlijeku otkrili veterinarski inspektori susjedne nam države, veterinarski inspektori BiH, prilikom rutinske kontrole mlijeka iz uvoza iz Republike Hrvatske. Pitam što su radili naši inspektori, tko je odgovoran za eventualne propuste i stoji li uistinu tvrdnja da mlijeko koje pijemo mi i naša djeca zadovoljava normative koje nam nameće Europska unija?

Mlijeko je bitna sastavna namirnica naše prehrane. Svi smo mi odrasli na sirovom mlijeku a ne na pasteriziranom i potom dodatno obogaćenom i vitaminiziranom sintetskim vitaminima. Pravo mlijeko je punomasno, puno vitamina B skupine, A, D i C vitamina. Pasterizacijom mlijeko gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih komponenti, pa i lakto bakterije koje mogu u značajnoj mjeri inaktivirati i eventualnu prisutnost aflatoksina.

Naš aktualni ministar poljoprivrede hrabro, s grčevitim osmijehom na licu, ispija čašu mlijeka pred TV kamerama, a nije poduzeo ništa da zaštiti proizvođače mlijeka i farmere. Koliko je farmi propalo i koliko je rasnih krava muzara otišlo u klaonice i pretvoreno u šnicle? Sramotno mnogo! I to meso nije završilo na našim tanjurima, već tko zna gdje, dok mi konzumiramo meso sumnjive kvalitete, mamutovske starosti, zamrznuto, odmrznuto, zamrznuto. Resorno ministarstvo ponovno ne štiti proizvođača mljekara nego dodaje još jedan čavao u lijes domaćim proizvođačima, gdje ih je već i prije mljekarska industrija  otkupnim cijenama mlijeka bacila na koljena. Školski primjer neoliberalnog kapitalizma na djelu.

U medijima smo također mogli čuti informaciju da da bi trebalo takvo mlijeko “obogaćeno” aflatoksinom piti uzastopno svaki dan tijekom dvadeset godina dvadeset litara dnevno pa da se razviju bolesti koje uzrokuje prisutnost aflatoksina u mlijeku. Pa, je li to baš tako ne znam, ali znam da je zapanjujuć podatak koji govori o porastu oboljelih od karcinoma te o sve većem broju djece oslabljenog imuniteta tj. djece alergičara.

Znamo da je pravo, sirovo mlijeko namirnica za prirodno jačanje i prirodno podizanje imuniteta. Američka istraživanja potvrđuju da je sirovo mlijeko daleko sigurnije za potrošače od pasteriziranog, takozvanog Frankensteinskog mlijeka.

Sirovo, nepasterizirano, nehomogenizirano mlijeko možemo naći na mljekomatima. Mljekomati postoje u Jastrebarskom, Bjelovaru, Ogulinu, Karlovcu, pet mljekomata u Osijeku, Samoboru, Vinkovcima, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Lužanima te dva u Virovitici. Postoji opravdana nada da će se uskoro otvoriti i jedan u Splitu. Jedino grad Zagreb, gdje živi gotovo jedna četvrtina stanovništva Republike Hrvatske, nema mljekomat te stanovnici i građani grada Zagreba nemaju mogućnost izbora, pa tako i oni i njihova djeca piju “obogaćeno” mlijeko.

Kupnjom mlijeka na mljekomatu kupujemo direktno od proizvođača-farmera, dajemo mu podršku i kupujemo mlijeko koje je prošlo veterinarsku inspekciju. Zdravo, sirovo, prirodno, pravo mlijeko, toliko potrebno za naše i zdravlje naše djece. Čime ih danas hranimo?

Vlasta Medar