7. 07. 2013

Pregled događaja proteklog tjedna

Protekli  tjedan donio je važne događaje za Hrvatske laburiste.

Svakako je najvažniji ulazak Hrvatske u Europsku uniju ili kako nam i sami Europljani tepaju povratak Hrvatske na mjesto kojem je uvijek pripadala.

Što ulazak Hrvatske u EU znači za Hrvatske laburiste? Čin sam po sebi ne bi značio mnogo da ne otvara novi prostor djelovanja Hrvatskih laburista. Zahvaljujući povjerenju birača i mi imamo svog predstavnika u EU parlamentu, prof. Nikolu Vuljanića, koji se priključio lijevoj opciji EU parlamenta, Ujedinjenoj europskoj ljevici. Podržavam priključenje ovoj grupaciji jer ista najbolje odražva našu lijevu orjentaciju, puno bolje nego socijaldemokratska opcija u istom Parlamentu. Dakako da se radi o heterogenoj grupi, gdje naši interesi nisu identični u svim stavkama,ali barem nam je smjer isti.

Što je naš cilj u EU parlamentu? Za sada, predstavljanje našeg programa  EU parlamentu i jačanje veza s predstavnicima sličnih političkih opcija. Ovaj sastav EU parlamenta radit će samo godinu dana, i već sljedeće godine predstoje nam novi EU izbori, gdje smo postavili jasan cilj. Najmanje dva predstavnika u EU parlametu, dok bi troje bilo prava mjera. Na tome smo počeli raditi već prvim danom ulaska. Kao članovi Podružnice grada Zagreba, dok budete na godišnjem odmoru, razmišljajte, sine ira et studio, tko bi iz vašeg Ogranka bio najadekvatnija osoba za EU parlament i to već na prvom sastanku, po povratku, nastojte ugurati na dnevni red sastanka vašeg Ogranka. O tome ne treba čekati ni dopis Predsjedništva, ni Povjerenika. To je vaše interno pravo da  kontinuirano analizirate kvalitetu svojih članova. Samo najbolji za Europu.

Jedno je sigurno: svojim ulaskom u EU, Hrvatska nije bitno poboljšala rješavanje svog najvećeg problema, visoke stope nezaposlenosti. Za sada se bez prepreka možemo zaposliti samo u Rumunjskoj i Bugarskoj. A možemo, da bi  popravili svoj ekonomski status osim hrvatskog lota igrati i europsku lutriju.

Ali nije sve tako crno. Zapamtimo ime Radovana Dobronića, suca Trgovačkog suda  u Zagrebu, koji je u slučaju „Franak“ donio prvostupanjsku presudu,  kojom je odredio da banke dužnicima s kreditima u švicarskim francima i promjenjivom kamatom moraju ponuditi kunske kredite s fiksnom kamatom.

Znači li to da je Europa stigla i u Hrvatsko pravosuđe? Nadajmo se da je tako.

Mislim da je članove stranke suvišno podsjećati da je predsjednik Lesar u ime  Hrvatskih laburistia prvi javno pokrenuo inicijativu za rješavanje problema na ovaj način.

Počeli smo i s rješavanjem problema unutar Podružnice. Sazivamo i pripremamo sastanke u svim ograncima. Na žalost prije godišnjih odmora, radi kratkih rokova nećmo biti u mogućnosti sazvati sastanke u svim Ograncima. Prošli tjedan smo to napravili u ogranku Črnomerec i Gornji grad-Medveščak, na kojima smo moja pomoćnica i ja aktivno učestvovali.

Moram skrenuti pozornost, očito nedobronamjernim pojedicima, koji sve čine da mene kao Povjerenika i moju pomoćnicu ometaju u provođenju Odluke Predsjedništva, da  se ostave „ćorava“ posla. Ja ću povjerenu zadaću sigurno ispuniti, osigurati uvjete za sazivanje Izvanredene skupštine podružnice. Ometanje rada Povjerenika šteti svima, jer Povjerenika prisiljava da se bavi provokatorima, razgovara s novinarima, koji se mahom čude, zašto su pristali sudjelovati u bezsmislenim konstrukcijama  nezadovoljnih gubitka unutar podružnice, koji se predstavljavaju kao moralne vertikale. Neka se isti pogledaju u ogledalo i priznaju barem sebi samima zašto to čine. Vrijeme danas nije četvrta nego prva dimenzija, ako ga potrošite bezsmisleno, plaćate cijenu produženjem zacrtanih roka ili se jednostavno „izgubite u vremenu“. Zato još jedanput molim za suradnju i kooperativnost. Tko je šta postigao anonimnim E mailovima ili izmišljenim „nickovima“.

Svima koji odlaze na godišnji odmor, želim da se dobro odmore i spreme za jesenske nove akcije, a onima koji su se već vratili ili nisu ni otišli, želim što manje teške zagrebačke srpanjske sparine, kad sandala do čička upada u rastopljeni asfalt.

Dr.med. Željko Klisović
Povjerenik za Grad Zagreb