Prosvjed Laburista Zagreba protiv bespravne gradnje u Sigetu (video)

Laburisti Grada Zagreba na petak trinaesti održali su prosvjed zbog bespravne gradnje autopraonice i popratnih objekata u zagrebačkom naselju Siget koji se ovim problemom susreću još od 2011. godine, da bi 2013. cijeli slučaj dodatno kulminirao.

Prosvjedom, kojem su se uz tridesetak članova Laburista pridružili i stanovnici Sigeta, ukazalo se na bespravnu gradnju na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, na zaštićenoj zelenoj površini koja je ujedno i vodozaštitno područje.

O čemu se radi? Autopraonicu je bespravno i unatoč protivljenju građana Zagreba podigao Abdulmounem Haoui, koji je inače bio donator gradonačelnika Milana Bandića na predsjedničkim izborima. Dio autopraonice legaliziran je pod sumnjivim okolnostima. U postupku legalizacije, dva su ureda Grada Zagreba donijela oprečne odluke – Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, autopraonicu je legalizirao, a Gradski ured za imovinsko – pravne poslove i imovinu vlasnika autopraonice je kao bespravnog graditelja prijavio građevinskoj inspekciji, oko čega se još uvijek vodi spor.

Dio autopraonice izgrađen je na k. č. br. 958 u vlasništvu Republike Hrvatske na kojoj je zabilježen spor. Za tu česticu Gradski ured za imovinsko – pravne poslove i imovinu grada podnosi Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja prijavu protiv Abdulmounem Haouia zbog bespravne gradnje.

>> Galerija fotografija

Gotovo u isto vrijeme drugi gradski ured, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet protivno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama ozakonjuje poslovne zgrade koje su bespravno izgrađene na istoj katastarskoj čestici. Iako u Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama stoji rok 21. lipnja 2011. godine ovaj gradski ured legalizira objekte koji su izgrađeni nakon tog datuma, što je vidljivo na aerofotogrametrijskom snimku Državne geodetske uprave.

Laburisti Zagreba u prosvjedu protiv ilegalne gradnje u Sigetu

U vezi navedenog Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada postavio je saborsko pitanje Ministarstvu graditeljstva, Ministarstvu uprave i Ministarstvu gospodarstva, no za sada bez odgovora.

Stanovnike u okolici autopraonice na kojoj danonoćno traju radovi izvođeni teškom mehanizacijom cijeli slučaj neizmjerno nervira te su s odobravanjem podržali prosvjed, istaknuvši kako se osim Laburista ni jedna druga politička opcija nije odlučila na ovakav potez, iako su svi redom (a pogotovo HDZ) “hrabri” na riječima.

Prosvjednici ispred autopraonice “Bumerang 1” u Sigetu

Laburisti Zagreba ovim su prosvjedom još jednom uputili apel nadležnim institucijama, te ukoliko ni ovog puta ne dođe do pomaka, najavljuju nove aktivnosti, ovog puta bliže poglavarima. (IL)

Share

.