11. 02. 2013

Trnje: Kako bezopasno skrenuti ulijevo!?

Trnje: Kako bezopasno skrenuti ulijevo!?

Ono što vidimo na fotografiji je obično križanje. Možda ne sasvim obično, jer ima i stručni naziv. Zove se T-križanje. Ima svu potrebnu opremu: prometne znakove, zaštitne stupiće i spremnike za razvrstavanje otpada, koji tu moraju biti sa svrhom smanjivanja preglednosti raskrižja!

Sada ćemo malo digresirati i upustiti se u raspravu utiče li gospodarska kriza na prometnu regulaciju? U ovom slučaju, čini se da je odgovor potvrdan. Naime, prije krize prvenstvo je bilo dano skretanju ulijevo, a s nailaskom krize dano je skretanju udesno. Kriju li se iza toga neki ideološki razlozi, trebate sami odgovoriti. Ja ću vam dati samo činjenice. Ako skrenete ulijevo, ulazite u oveće naselje s brojnim zgradama i mnoštvom stanovnika, a skretanje udesno vas vodi do jedne globalno važne institucije koja se zove McDonalds! I ne samo da je cesta koja vodi u tom smjeru dobila prvenstvo, nego se u relativno kratkom roku probilo njen izlaz na vrlo važnu gradsku prometnicu, odnosno Slavonsku aveniju.

Ne pada mi na pamet potcjenjivati McDonalds! Jedna od njihovih važnijih marketinških poruka je, da nikada dvije zemlje nisu zaratile, ako su obje imale njihovu zalogajnicu na svom terenu! Jedan moj poznanik je zločesto primijetio da ga to ne čudi, jer kome je do ratovanja s grčevima u želucu, ali mislim da nije to mislio ozbiljno, nego da mu je samo proradio “špek i luk” patriotizam, koji sam i sam sklon s njime podijeliti.

No, vratimo se temi radi koje sve ovo i pišem. U predrecesijskom razdoblju, mogli ste bez straha skrenuti u naselje i uopće se ne obazirati na spremnike za staklo i papir, jer su vas drugi vozači morali propustiti, a s novom recesijskom regulacijom, morate milimetarski precizno stati, pa onda, taman da pljušti kiša, izaći iz automobila, pogledati dolazi li tko s desna i tek onda krenuti, ili ako vam je to ipak previše truda, uplatiti kvalitetnije osiguranje od odgovornosti za štetu.

Rijetko je koji problem nerješiv, pa je tako i s ovim. Postoji skuplja i jeftinija varijanta. Ona skuplja bi bila reguliranje raskrižja semaforima, a ona jeftinija prebacivanje kontejnera na neko drugo mjesto. Znajući naš mentalitet, ne bi me začudilo da se odgovorni odluče za ovu skuplju!

Romano Krauth
Ogranak Trnje
Podružnica Grad Zagreb