3. 02. 2013

Trnje: Kako riješiti “pravilo trojno”?

Trnje: Kako riješiti “pravilo trojno”?

Kada sam prije podosta godina završio srednje školovanje, jedno od većih zadovoljstava mi je pričinjalo uvjerenje da se više neću sretati s problemima koji se rješavaju primjenom “pravila trojnog”!

Ni u snu nisam pomišljao, da će me jednog lijepog dana, obična ugodna šetnja područjem moje Mjesne zajednice “Marin Držić”, poslije toliko godina suočiti upravo s takvim zadatkom.

Precizno matematički formuliran, problem glasi ovako: Ako dva prostorna planera osmisle u svojim uredima i uz petnaest radnika na terenu asfaltiraju dva pločnika u pet dana, koliko dana će trebati da pedesetisedam pješaka utaba stazu poprijeko!?

Sad kada ste se dobrano namučili, iznazivali svoje poznanike matematičare, vjerujem da smo svi došli do istog točnog rješenja, a ono glasi: nula dana!

Zašto? Zato jer su te staze najčešće bile tu prije nego što se krenulo s izgradnjom pločnika! Takve staze, a ima ih posvuda, su najkraći putevi kojima stanovnici neke gradske četvrti stižu do najbliže tramvajske ili autobusne stanice, do dućana u kojem se najčešće opskrbljuju namirnicama i drugim potrepštinama, a naravno da nisam zaboravio ni smjerove kojima se dolazi do omiljenih kafića. Spomenuti su na kraju slučajno, nipošto zato jer bi bili najmanje važni!

Pretpostavljam da svi službenici Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet imaju dalekozore kao obavezni dio uredske opreme, jer kako uopće planirati prostor, ako ga prvo pažljivo ne razgledate, no neke sitnice, poput ovih spomenutih staza i stazica, ipak mogu promaći, čak i kada dalekozori imaju ugrađenu najsavršeniju Carl Zeiss optiku.

Nikada se ne bih naravno zalagao da se sad nešto ruši ili razgrađuje, jer svaki rezultat ljudskog rada treba uvijek nastojati sačuvati, ali bih svakako savjetovao da se nekim, ne nužno skupim načinom,  problemi takvih prečaca riješe, jer jednog dana, ni krivi ni dužni, shvatite da vas je društvo prestalo zvati na kartanje, zato što uvijek dolazite u do gležnja blatnjavim ili prašnjavim cipelama, a oni to za vama moraju počistiti!

Romano Krauth
Ogranak Trnje
Podružnica Grada Zagreba