13. 01. 2013

Trnje: Kvaliteta življenja je u malim stvarima

Trnje: Kvaliteta življenja je u malim stvarima

Prizor je zapravo lijep! Djeluje umirujuće i pitomo usred buke i jurnjave okolnog prometa. Imamo tu malo neuređene šikare, nekoliko pohabanih stepenica, utabanu stazu posred travnjaka i crpku za vodu kao relikt nekih starijih gradskih vremena. Usput budi rečeno, crpka radi. Provjerio sam!

Ne tako davno uz crpku za vodu nalazile su se dvije metalne ploče s uputama o komunalnom redu. Na jednoj je pisalo “Zabranjuje se pranje rublja”, a na drugoj “Zabranjuje se napajanje stoke”. Netko ih je nažalost uklonio! Ovo kažem bez imalo ironije, jer nisu svi gradovi nastali s namjerom, poput Las Vegasa, Abuje, ili Brazavilije, nego su se pomalo razvijali iz seoskih naselja, baš kao što je naše negdašnje pitomo selo Trnje danas ponosna gradska četvrt.

Ne znam je li vandalizam uklanjanja tih ploča djelo nekog iskompleksiranog lokalnog vijećnika, jer što dovraga imaju takove poruke stajati u gradu, ili su naprosto iz koristoljublja završile kao staro željezo na nekom otpadu!? No dobro, budimo moderni. Nisu završile na otpadu, nego u reciklažnom dvorištu! Zadovoljni?

Ali nije cijela slika prizor nekog tehnološki zastarjelog vremena. Žuti detalj na semaforu je tehnološki najsuvremenija sklopka za paljenje zelenog svjetla pješacima i biciklistima. Vjerojatno poprilično skupa stvarčica!

I tako smo uz podugački uvod ipak stigli do naše teme.

Kako se naime domoći te sklopke i prijeći  na drugu stranu raskrižja, a s druge strane je autobusna stanica, te pločnik s biciklističkom stazom!? Kako da se osoba s invaliditetom, majka ili otac s djetetom u kolicima, ali i biciklist, čak i kad je ovako lijep i suh dan, a da ne govorimo o kišnom, kada staza postane obična kaljuža, dokopaju centra grada? Teško ili nikako! Moraju riskirati i prijeći na kolnik, te požuriti u nadi da neće baš tog časa naići automobil, čiji vozač ili vozačica će, ako ih baš i ne zgaze, svakako nešto opsovati, ali ne mjesnu samoupravu koja problem nije riješila, nego vas ni krive ni dužne!

Čini mi se da bazično rješavanje tog problema kvalitete življenja naših sugrađana uopće ne bi trebalo biti skupo! Skoro da bi se to dalo riješiti dobrovoljnim radom, da ne kažem radnim akcijama. S malo više novaca, a Mjesni odbor “Marin Držić” ga ima za takozvane male komunalne akcije, moglo bi se u cijeli projekt ukomponirati staru crpku, pa možda čak dati izraditi replike onih u uvodu spomenutih ploča.

Dobili bismo zanimljiv i vrlo simpatičan dio naselja, koji bi, siguran sam, završio na mnogim fotografijama!

Mjesto gdje je fotografija snimljena je izuzetno i pješački i automobilski prometno raskrižje, točnije rečeno “trokrižje” Slavonske avenije, Kruga i Ulice I Pile na Trnju.

Romano Krauth

Mjesni odbor “Marin Držić”
Gradska četvrt Trnje
Grad Zagreb