23. 01. 2013

Trnje: “Ponos i predrasude” na naš način

Trnje: “Ponos i predrasude” na naš način

Ako na nekom plotu zaderem rukav balonera, a dogode se takve stvari, pogotovo s petka na subotu u sitne sate, prošetam do minutu udaljenog obrta “Sitni krojački popravci” i riješim problem. Kada, kao ovih dana, zapadne visok snijeg, a ja nemam lopatu, zamolim prodavačice lokalnog dućana u kojem se skoro isključivo opskrbljujem, da mi posude njihovu. One mi rado učine tu uslugu!. Uglavnom, većinu stvari obavljam u svojoj neposrednoj okolini. Jesami li mikro-lokalpatriot, ili sam samo lijen, ne znam ni sam.

Nekidan sam odlučio proširiti svoje skučene vidike, pa krenuo u šetnju malo dalje od uobičajenih “ruta”.  Odjednom mi je pogled zapeo na parku, čiji bih izgled uz malo pretjerivanja nazvao gotovo jezovitim. Napominjem da je doba dana u kojem se ljudi druže, djeca igraju, a park je sablasno prazan. Usred parka nalazi se objekt, iz udaljenosti s koje gledam, nepoznate namjene, oko njega drvene klupe potpuno zarasle u mahovinu, a popločani prilazi prilično zapušteni.

Pokušavam shvatiti čime taj park izaziva očiti zazor i zaključujem da ću odgovor na to pitanje dobiti jedino ako skupim hrabrosti i priđem bliže!

Dakle, objekt u sredini parka je skulptura. Ujedno je to i vodoskok. Barem je to nekoć bio. Skulptura možda i nije prelijepa, stvar ukusa, ali sumnjam da su estetski razlozi ti koji ljude drže podalje od nje. Razgledavam malo pomnije i otkrivam da je to umjetnički prikaz tratinčice. Ne, ne, nisam toliko umjetnički nadaren, da sam to sam shvatio. Piše na postolju! A puni tekst otkriva misterij ove očigledne zanemarenosti i zapuštenosti. Piše naime, “Tratinčica za druga Tita”!

E, sad! Nedaleko, jedva desetak metara udaljena od tog parka je knjižnica “Marin Držić”. Među ostalim, u njoj se nalaze i knjige iz naše povijesti. A naša povijest svakako uključuje i razdoblje u kojem su takve skulpture nastajale. Možda su vijećnici Mjesnog odbora “Marin Držić” trebali navratiti u istoimenu knjižnicu, pa bi shvatili da se vlastitu povijest ne može falsificirati i da se ono što u njoj vrijedi treba sačuvati, a ne prepustiti uništavanju i propadanju!

Dok u našoj Gradskoj četvrti ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice niče predizborna fontana, po svojoj grandioznosti primjerena funkciji na koju pokretač projekta aspirira, u našoj Mjesnoj zajednici nismo u stanju urediti i uključiti najobičniji vodoskok!

Uređaj za izbacivanje vode u međuvremenu je zahrđao. Drvo na klupam je zaraslo u mahovinu, a s metalnih nosača se oljuštila boja. Skulptura je išarana grafitima. Neke ploče na pristupnim stazama  su popucale. Ali sve to obnoviti uopće ne bi trebalo biti skupo, a s malo mašte, neke stvari, poput rasvjete i slično, učinile bi taj prostor opet privlačnim za druženje odraslih i dječju igru.

Ako već to nije učinjeno predizborno, trebalo bi onda učiniti postizborno, jer siguran sam da moji susjedi jesu ponosni, ali da nemaju predrasude!

Romano Krauth

Mjesni odbor “Marin Držić”
Gradska četvrt Trnje
Grad Zagreb