27. 11. 2013

Zagrebačka javna nabava, 2. dio

Zagrebačka javna nabava, 2. dio

“Kad lažem i kažem da lažem, lažem ili govorim istinu”

Na taj način bih opisao zadnji sastanak između mene, Siniše Opačića, Zorana Nevistića, ostalih iz Gradskog ureda za MS i VGČ-a Donja Dubrava te MO Trnava, a u svezi troškovnika za radove sanacije krova na objektu mjesne samouprave Trnava, Resnički put 1a.

Kao što sam opisao u prvom tekstu “Zagrebačke javne nabave”, javna nabava je provedena s tehničkom specifikacijom i troškovnikom koji uopće ne odgovaraju predmetu nabave, tj ne odgovaraju geometriji zgrade. Nabava je bila vrijedna 200 000 kn plus PDV, a pobijedio je gospodarski subjekt s  ponudom od 159 756, 25 kn s uračunatim PDV-om.

Na sastanku je Pročelnik službe za MS konstatirao da je “projektant” loše odradio posao izradivši ovakav troškovnik (famozna ili fantomska firma iz Dubrovnika), te se složio da je kao takav loš jer sadrži stavke koje se ne odrađuju, duple stavke itd. Taj projektant više ne postoji, a troškovnik je izrađen 2008 godine??? Tako su mu rekli, a ako su mu lagali i on laže nas?!

Rezime za ovaj dio: Pročelnik Zoran Nevistić sa svojom svitom iz Službe za MS 2008 je znao da će nama u Trnavi 2013 prokišnjavati krov pa je dao izraditi troškovnik! Ludo zar ne?

Također, za ovaj drugi sastanak je izvođač radova s nadzornim inženjerom trebao  pripremiti očitovanje o izvedenim radovima po troškovniku. I tu se slavodobitno nadovezao Pročelnik “umirujući” nas govoreći da se ne plaća po troškovniku već po stvarno obavljenim radovima. Pa koja je onda svrha zakona o javnoj nabavi, izradama tehničke specifikacije? Legalnost cijele priče je vrlo upitna ako se može manipulirati troškovima na taj način, a ovdje ćemo vidjeti da je razlika preko 20% koje se toleriraju.

Dakle, novo očitovanje po troškovniku od strane izvođača jest da se neke stavke brišu, neke nisu izvedene jer ih nema, s konačnom cijenom od 56 869,98 Hrvatskih novaca. Razlika je velika. Od početnih 159 756 na 56 869. Javio se za riječ i gosp.nadzorni inžinjer, te objasnio kako su izvedeni i neki vantroškovnički radovi u vrijednosti od 123 941 kn? Pa nam je tako pojasnio i stavku kao što je: “Otežan rad pri izvođenju ugovorenih stavaka”.

Smiješno, ludo, tragično i istinito. Svi se poznaju i svi su u “talu”. Bilo kako bilo izvođaču se isplaćuje odmah onih 56 869 kuna, dok vantroškovničke radove mora dokazivati.

Robert Balić