7. 11. 2013

Zagrebačka javna nabava

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak nebu

I zaista. I tak hodam kvartom razmišljajući o bezvremenskim stihovima Miroslava Krleže
koji se svakak odlično uklapaju u ovu našu sivu svakodnevnicu. Bože moj pa nama svakak nekaj bu, da li loše ili gore biti ćemo tu… neutješno…istinito… bez obzira na dnevnike, afere, tu smo…nekak nam je… Bože moj , svakak. I pokradeni smo i opljačkani i poniženi , eto stojimo tu, postojani i nekak bu.

Tak s noge na nogu dođoh do zgrade Mjesne samouprave, a radnici već skidaju
pokrov. Krov prokišnjava. Zgrada je napravljena prije deset godina. Nova. Otišao sam
u Vijeće Gradske četvrti Donja Dubrava i zamolio Predsjednika Vijeća ugovor sa troškovnikom i tehničkoj specifikaciji zamjene krovnog pokrova na objektu Mjesne samouprave Trnava, Resnički put 1a.

Da naglasim, materijale sam dobio bez ikakvih problema vrlo prijateljski. Dakle Grad Zagreb na inicijativu M.O. Trnava i G.Č. Donja Dubrava kreće u rekonstrukciju krova na zgradi Mjesne samouprave Trnava koja je stara deset godina. Procijenjena vrijednost radova 200 000 kn plus PDV.

Pregledavajući troškovnik po stavkama odmah je upadljivo da se neke stavke ponavljaju, a neke preklapaju na način da na različite načine opisuju isti dio posla na istom segmentu krova, laički rečeno isti posao se ponavlja različitim opisom. Također neke stavke uopće ne odgovaraju geometrijskom obliku zgrade, pa sam se upitao da li uopće ta javna nabava odgovara zgradi za koju je raspisana.

Sve moje sumnje sažeo sam u jedan mail i poslao Gradskoj upravi Grada Zagreba, uredu za javnu nabavu.

Uzbuna!

Obustavljaju se radovi, tj. isplata gospodarskom subjektu dok se ne utvrdi činjenično stanje, te se saziva sastanak Gradske uprave, Pročelnika službe za Mjesnu samoupravu, ureda za javnu nabavu, Gradske četvrti, nadzornog inžinjera, izvođača, i naravno mene.

Ok. Na sastanku sam obrazložio svoje sumnje, te iste potkrijepio nepobitnim činjenicama. Također sam zatražio službeno očitovanje o odgovornosti za taj sramotni natječaj od pročelnika službe za mjesnu samoupravu Neformalni odgovor nadležnih prije službenog očitovanja: tvrtka iz Dubrovnika osvojila je natječaj koji je raspisao Grad Zagreb za izradu troškovnika javne nabave, ali je u međuvremenu propala… ha, ha ,ha.. Hrvatska zbilja…

Odgovorna je firma koja je u međuvremenu propala. Smatraju nas kao sitnozubaše.

Bilo kako bilo izvođač radova koji je osvojio natječaj(ponuda 159 756, 25 KN) također je priznao da ima elemenata koji uopće ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, te je dan rok od 7 dana da izvođač prikaže realne troškove koštanja izvedenih poslova na krovu. Ovim načinom rada zaista je upitno poslovanje i legalnost javne nabave u Gradu Zagrebu. Svakako očekujem obećano pismeno očitovanje službe za Mjesnu samoupravu , a do tada kolege pažnja!

Tko zna koliko zgrada, vrtića, škola je prošlo kroz prstiće fantomske tvrtke iz Dubrovnika koja je radila troškovnike za Grad Zagreb. Za sada je zaustavljena isplata prenapuhane cijene izvođenja radova na zamjeni krovnog pokrova na objektu Mjesne samouprave Trnava. Do novog računa, te očitovanja Gradskih upravnih tijela

Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo
kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Vaš Robert Balić