29. 01. 2013

Znanje je moć?

Znanje je moć?

Pod parolom „Znanje je moć!“, te u skladu s cjeloživotnim učenjem i usavršavanjem radnika u svrhu praćenja uspješne poslovne prakse, Uprava moje tvrtke uvela je potkraj 2012. godine, tzv. obrazovni petak.

To znači da svaki petak, dva i pol sata prije završetka radnog vremena, nadređene radnike educiraju profesori raznih profila u cilju poboljšanja produktivnosti rada, bolje učinkovitosti, međusobne komunikacije i suradnje i sl.

Odslušali smo predavanja kao npr.:

– »Japanska poslovna filozofija – kaizen« (jap. snaga neprekidnog poboljšanja) gdje je uz povijesni razvoj samuraja, opisan i društveni razvoj Japana koji je gospodarski porast ostvario unatoč ograničenim prirodnim resursima. Takva filozofija donosi promjenu gledišta i načina rada i bitno doprinosi uspješnosti i konkurentnosti tvrtke i osjećaju zajedništva u radnom sustavu.

– Strategija korporativnog upravljanja – na poseban je način prezentirano promišljanje i djelovanje kako  u svakodnevnom životu tako i u poslovnom odlučivanju,

– Ekonomija i aspekt kaosa na društvene fenomene – dano objašnjenje ekonofizike, područje gdje se primjenjuju tehnike i teorije razvijene u okviru fizike na probleme u ekonomiji,

– Kvaliteta kao poslovna orijentacija – prikazana je kao aktivnost čija je svrha poboljšati poslovanje poduzeća smanjenjem troškova, podizanjem morala zaposlenika te poboljšanjem kvalitete proizvoda ili usluga. Poduzeće postaje konkurentnije na tržištu te jača povjerenje svojih korisnika i ostvaruje prednost nad konkurencijom. Učinci podizanja razine kvalitete jesu povećanje prodaje a time i povećanje profita.

Prije predavanja predstavljeni su predavači uglavnom na vrlo visokim funkcijama na fakultetima od kojih većina surađuje sa znanstvenicima u više evropskih zemalja, a pojedini i s američkim akademicima.

Na kraju svakog predavanja slijede pitanja i odgovori. Najčešće postavljena pitanja odnose se na njihovu suradnju s našim političarima koji sjede u saboru, vladi, nadzornim odborima i sl. Na takva pitanja slijede negativni odgovori. Ono što upada u oči je da Lijepa naša ima stručne ljude koje zapravo nitko iz politike ne treba, dapače čak ih izbjegavaju. Daljnji komentar je suvišan.

Zamislimo se – jer bez stručnih ljudi i mase onih poštenih, neće se smanjiti rastući broj nezaposlenih i izbjeći gospodarski kolaps.

Marina Šola, dipl.oec.