26. 01. 2013

Zoro spašava Zagreb lopatom

Zoro spašava Zagreb lopatom

Zagreb 08.01.2013.

Velike snježne padaline, kaos na poluočišćenim cestama, neočišćenim nogostupima, pješačkim prijelazima i javnim površinama.

Unatoč odličnoj organizaciji holdinga koji je i stvoren da sve službe djeluju jedinstveno uz što manji trošak, količina snijega je iznenadila sve koji nisu gledali vremensku prognozu 7 dana prije 08.01.

Tako je neočekivani snijeg usred zime iznenadio i cijeli holding na čelu s Uredom za krizne i hitne situacije, pa standardno iznenađenoj zimskoj službi nitko nije pomogao.

No, na sreću građana Zagreba u pomoć ja stigao Zoro – sve prisutni “najveći radnik”.

Slikao se za sve medije dva dana s lopatom, pronašao izgubljenog prijatelja i pročelnika Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Pavla Kalinića, probudio sve prijatelje koje je zaposlio u holdingu, dužnike za usluge i grad se počeo čistiti.

“Onaj koji se žrtvuje za građane”, radeći svoj dobro plaćeni posao, preko medija uvjerava građane da je grad očišćen i to čini i danas 23.01.

Naravno da su se prvo čistile samo ceste, jer “auteki” su najvažniji, a kako će se kretati pješaci, starci, djeca, riješeno je uputstvom da se ne kreću bez potrebe.

Naravno, “auteki” se parkiraju u podzemnoj garaži a ne na cesti, pa auti sitnijeg zuba ostaju zameteni, jer gdje će ralice sa snijegom koji guraju po cestama nego u stranu.

Kako bi dodatno pomogao građanima u kretanju pločnicima, “nezamijenjivi” je besramno izjavio da komunalni inspektori neće kažnjavati one koji ne čiste nogostup ispred svojih kuća. To što zakon nalaže da će se nečišćenje kažnjavati s 1000 do 2000 kuna On je ukinuo.

Srećom, većina je građana ipak normalno reagirala i počistila snijeg ne slušajući onog koji se za njih žrtvuje, no velike, sad več crne nakupine snijega po ulicama, niti nakon 16 dana nitko nije uklonio, unatoč pomoći kiše i temperaturama od + 20do + 50 C.

Dakle savršena organizacija koja je još jednom pokazala da su velike plaće zaposlenih u Zg holdingu opravdane, da  holding započinje raditi čim “najveći radnik” slikanjem i izjavama da znak za početak.

Tako tada svima postaje jasno da jedino On može sve riješiti i pokrenuti.

Da stari “zagrebčanec” ima uz sebe kojeg starijeg zagrebčanina, mogao bi saznati kako se nekada čistio Zagreb od snijega u takvim količinama da je tramvaj prolazio kroz snježne tunele, pri temperaturama i do – 20C, kako se mogu angažirati građevinske firme koje zimi ne rade, kako se čuvala podsljemenska zona od jarana koji su jamili, kako su se gradili sportski objekti (poluizgrađeni bazen na Sveticama 3 godine trune) a ne fontane koje će nas stalno podsjećati na stanje vodovodnih cijevi grada, kako se planirala gradnja i razvoj grada, itd, itd.

Zato sad kad je potpuno jasno da cjelokupni holding i svi građani Zagreba ovise o “njemu”, zahtijevam da se izbor za gradonačelnika proglasi suvišnim, da svi ostali kandidati odmah odustanu, a da Gradska skupština proglasi “njega” za doživotnog gradonačelnika.

Zagreb bi tako dobio još jednu turističku atrakciju.

Pokazali bi i svim neznalicama u gradovima sjeverne Europe da čišćenje snijega kod – 10 C i nije baš obična komunalna djelatnost, a njihovi gradonačelnici bi naučili da zabavljajući medije samohvalom i primitivnom retorikom dobivaju inače skupu reklamu, a našli bi valjda i nešto birača koji mogu shvatiti veličinu žrtve gradonačelnika.

Za ogranak Maksimir
Zvonko Rutar