Laburistička patrola – Novi Zagreb – zapad – čin drugi

U današnjoj je akciji Laburistička patrola Novog Zagreba – zapad obišla naselje Ježdovec, gdje smo htjeli provjeriti stanje ilegalnog odlagališta smeća koje je trebalo biti sanirano, ali se otpad i dalje nagomilava.

Na zemljištu čiji su vlasnik Hrvatske šume nalaze se velike gomile otpada plastične ambalaže, starih televizora, hladnjaka, automobilskih guma i drugog, što predstavlja grozan prizor u prekrasnoj prirodi Ježdovečke šume.

Laburisti Zagreb

Ilegalno odlagalište smeća u Ježdovcu

Na nekoliko mjesta uz cestu u šumi su postavljeni znakovi o zabrani odlaganja otpada na koje se, čini se, nitko ne obazire. Kako se u nagomilanom otpadu nalaze i opasni materijali poput azbesta dnosno ambalaže raznih kemikalija i ulja, mještani su veoma zabrinuti za svoje zdravlje, jer sav sadržaj iz smeća oborinske vode odnose u dublje slojeve zemlje. Osim s ilegalnim navažanjem otpada, već godinama se vodi bitka i s nezakonitim iskapanjem šljunka i pijeska. Sve postaje još ozbiljnije kada se uzme u obzir da je upravo Ježdovec rezervno zagrebačko vodocrpilište i da se ova ekološka bomba nalazi na vodonosnom području uzvodno od vodocrpilišta Mala Mlaka.

Laburisti Zagreb

Ilegalno odlagalište smeća u Ježdovcu

U Gradskom uredu za komunalne poslove napominju da je Komunalno redarstvo već dulji niz godina upoznato s tim problemom te da su proveli niz mjera u skladu sa svojom nadležnošću. No, i njihovi djelatnici suočili su se s fizičkim napadima. Također je protiv jedne tvrtke podnesena kaznena prijava ali ju je DORH odbacio,  jer je riječ samo o prekršaju.

Iako su, čini se, sve nadležne institucije upućene u stanje šume Ježdovec, izgleda kako dosadašnje mjere nisu dovoljne, jer količina smeća u njoj raste naočigled.

Na kraju da spomenemo i neispravnu slavinu na dječjem igralištu u Sigetu koja već niz godina nije u funkciji.

(GOP)

Za Zagreb, da se nema sramit kaj!

Share

.