Podrška zaključcima Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Laburisti Grada Zagreba podržavaju studentice i studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu u njihovoj odluci da ne podrže ugovor o suradnji u izvođenju dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Također, osuđujemo suspenziju prodekanice profesorice Galić što je učinjeno protivno odredbama statuta FFZG-a nakon što se jedina javno usprotivila sklapanju ovakvog ugovora.

Ugovor između FFZG-a i KBF-a, koji se pokušava progurati na nedemokratski i nelegitiman način, višestruko je problematičan. Studenti FFZG-a su diskriminirani budući da odnosi koji se rješavaju ugovorom nisu dvosmjerni. Oni se dovode u nepovoljniji položaj, jer je za upis na KBF potrebno imati preporuku župnika, a znamo da mnogi studenti nisu vjernici. S druge strane studenti KBF-a imaju evidentno lakše upisne kriterije na svom fakultetu, te bi im ovim ugovorom bilo omogućeno da studiraju na FFZG bez polaganja prijemnih ispita.

Provođenjem ovakvog ugovora, stvorile bi se i mnoge načelne poteškoće. Znamo da je Republika Hrvatska sekularna država koja se ravna po građanskom pravu, a KBF je pod ingerencijom Vatikana koji ima svoje kanonsko pravo. Ideološke razlike su velike i očituju se u sukobu između vjerskih dogmi i slobode kritičkog razmišljanja, iz čega proizlaze nepomirljive razlike u shvaćanjima ljudske evolucije i ljudskih prava, te je s time povezana moguća cenzura znanstvenih istraživanja, u položaju žene u društvu i njezinom pravu na pobačaj, neprihvaćanju rodne teorije i diskriminatorni odnos prema LGBT populaciji.

Ovakvo nasilno miješanje sekularnog i vjerskog, moglo bi dovesti do sukoba koji bi mogao imati velike posljedice na hrvatsko društvo. Laburisti Grada Zagreba oštro osuđuju ovakve nedemokratske i opasne pokušaje koji ugrožavaju sekularne vrijednosti Republike Hrvatske.

Podupiremo Plenum FFZG-a u njihovoj odluci da odbace predloženi ugovor i da, ako to bude nužno, naprave blokadu fakulteta.

Laburisti Grada Zagreba
(8. travnja 2016. godine)

Share

.