Radnici rafinerije: Prestanite nas dijeliti!

Zagrebački laburisti danas su podržali napore sudjelovanjem na prosvjedu zajedno sa dvjestotinjak radnika Rafinerije Sisak koji su, nakon okupljanja Trgu bana Jelačića, stigli na Markov trg sa željom da još jednom upozore Vladu kako će gašenje pogona u Sisku značiti i konačan kraj sisačke Rafinerije.

Kroz obraćanja govornika izneseni su argumenti iz kojih je očito kako promjene koje se događaju u rafineriji nisu ništa drugo negoli sustavno uništavanje njezina potencijala kako bi se ista zatvorila te tako ukinula jedina ozbiljna konkurencija MOL-ovim rafinerijama koje nikada nisu uspjele dostići razinu kvalitete kakvu Sisak ima. Također je upućena i poruka Vladi i Saboru da prestanu sa pokušajima podjele onih koji žele sačuvati sisačku rafineriju jer svi ti ljudi imaju istu želju i isti cilj: bez obzira na stranačke ili bilo kakve pripadnosti, sačuvati rafineriju za Sisak, za Hrvatsku i za generacije koje dolaze.

Nažalost, moramo se upitati koliko će se poruke prosvjednika pasti na plodno tlo kada i danas Vladu vode upravo oni koji su je predali u ruke mađarske konkurencije, isti oni koji već godinama bilo namjerno, bilo iz nesposobnosti, toleriraju unazađivanje INA-e kroz neulaganja, zatvaranja pogona, uništavanja maloprodajnih kapaciteta i micanja onih najsposobnijih sa radnih mjesta. Hoće li Vlada, koja je pred tako malo vremena pričala bajke o strateškom interesu države kada je INA u pitanju (o čemu možete više pročitati u priopćenju naših kolega iz Siska klikom ovdje) sada ozbiljno sagledati poruka sa današnjeg skupa? Naročito kada, izmotavajući se “temeljnim načelima sindikalnog djelovanja”, čak tri sindikata (EKN, INAŠ i SING) kojima je mjesto bilo danas na Markovom trgu nisu željeli podržati današnji prosvjed već će radije o tome raspravljati s Vladom za nekoliko dana iza zatvorenih vrata, na kudikamo toplijem terenu negoli je to danas bio snježni Markov trg.

Realnost je da neće – nesposobna i bahata kakva jest, ova vlast će tek s prozora svojih odaja popratiti promrzla lica i za nekoliko dana uvjeravati sve kako je kroz dogovor sa sindikatima postigla dogovor s ciljem zaštite strateških interesa… bojimo se da čemo to čije i kakve interese štite doznati tek kada se vrata sisačke rafinerije zatvore iza posljednjeg radnika koji će iz nje izaći.

Share

.