Stav gradskih zastupnika: Tomislav Stojak, HNS

Kao što smo naveli u prethodnom članku na ovu temu, među prvim zastupnicima koji su odgovorili na naš upit o stavovima članova Gradske skupštine Grada Zagreba prema izjavama Gradonačelnika Bandića o obrazovnoj reformi i statusu zastupnice Rusak bio je zastupnik Hrvatske narodne stranke Tomislav Stojak, koji je našim kolegama na Trešnjevci (području s kojeg zastupnik Stojak dolazi) odaslao odgovor sljedećeg sadržaja:

“Poštovani gospodine Pasovic,

ovim putem zahvaljujem na Vašem javljanju, a u vezi izjava gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandica i njegovih suradnika od prije nekoliko dana na press konferenciji u vezi promjena u obrazovnom sustavu RH.

Ne znam da li ste primijetili, HNS je odmah promptno reagirao na te izjave, te sam ja osobno, u svojstvu predsjednika Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba i člana predsjedništva stranke, dao službenu izjavu i stav stranke o takvim izjavama.

Ukoliko Vam je slučajno promakla nasa reakcija, u iduća dva maila poslati cu Vam sluzbeno stranacko priopcenje i izjavu, te linkove na sve objavljene članke na tu temu.

Sto se tice statusa gospođe Rusak u Gradskoj skupstini, ja sam zastupnik HNS-a u istoj, pripadam opoziciji, dok je kolegica članica Skupstine s liste Milana Bandica i ja nikako ne mogu utjecati na njen rad i status u Skupstini.

Ostajući otvoren za suradnju, srdačno Vas pozdravljam.

Tomislav Stojak
Predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba i zastupnik u Gradskoj skupstini Grada Zagreba”

Kako u svom prvotnom odgovoru nije iznio svoje stavove, već nas samo usmjerio na priopćenja svoje stranke te da je pitanje o tome smatra li da je članstvo zastupnice Rusak u Odboru za obrazovanje Grada Zagreba opravdano u potpunosti ignorirao, uputili smo ponovljeni upit u kojem ga molimo za pojašnjenje njegovih stavova i podsjećamo da kao gradski zastupnik može utjecati na status ostalih zastupnika u tijelima Skupštine kroz pokretanje rasprava o kvaliteti njihova rada te smo o vrlo kratkom roku zaprimili i dodatni odgovor sljedećeg sadržaja:

“Poštovani,

s obzirom da je moj rad kao gradskog zastupnika posljednjih godina u potpunosti usmjeren prema svakodnevnoj komunikaciji sa sugrađanima i rješavanju njihovih konkretnih problema u našemu gradu, jedan sam od onih gradskih zastupnika koji je jako dobro svjestan važnosti javne komunikacije i dostupnost političara građanima.

U mom mailu od prije nekoliko dana, kojeg sam uputio Vašim kolegama iz Trešnjevke jug, mislim da je sve jasno rečeno, kao sto je i nedvojben moj osobni i politicki stav izrečen javno u medijskom obraćanju u ime HNS-a o izjavama gradonačelnika Zagreba g.Milana Bandica, ali i u onom dijelu o aktivnostima drugih kolega zastupnika u Gradskoj skupstini.

S obzirom da idućih nekoliko dana necu biti dostupan s obzirom na privatne i obiteljske planove, srdačno Vas pozdravljam.”

Svakako zahvaljujemo zastupniku na njegovim odgovorima te se slažemo s njim da je HNS vrlo jasno osudio stavove Gradonačelnika i na najjasniji mogući način stao u zaštitu obrazovne reforme. Tim više nije jasno zbog čega gradski zastupnik Stojak ne želi jasno reći kako su to i njegovi osobni stavovi, kao ni zbog čega izbjegava odgovoriti na pitanje smatra li da zastupnica Rusak treba nastaviti svoj rad u Odboru za obrazovanje. U svom smo drugom upitu zastupniku Stojaku pojasnili svoje traženje njegova osobnog stava time što smo “uvjereni da je jačanje statusa i uloge gradskih zastupnika kao predstavnika građana (a ne kao pukih portparola stranaka) ključ jačanja demokracije i povećanja kvalitete upravljanja u Gradu Zagrebu”. Može li se to isto postići citiranjem stranačkih priopćenja i odbijanjem pokretanja rasprava o kompetencijama članova gradskih odbora? Možda može, procijenite sami – kako nismo htjeli ometati privatne i obiteljske planove zastupnika, nismo inzistirali na odgovoru.

Share

.