Uspavani Zagreb grad po nalogu Bandića: Nemate brige, samo vi spavajte

„Neka moji sugrađani mirno spavaju.“ rekao je 31. listopada 2018. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u nastupu kojeg se ne bi posramili niti najbolji predstavnici ruske škole drame, busajući se socijalnom pravednošću i govoreći kako će i pod prijetnjom tužbi u Strasbourgu staviti veto na svaki proces kojim bi se imućnima otpisali dugovi prema Gradu.


Naravno, umjesto da provede najnormalniji postupak izrade Odluke u kojoj će se na neki način uvjetovati otpis, gradonačelnik Bandić je ponovo prevario građane svojom najavom kako će spriječiti otpis najbogatijima – doznajemo da su osobama u jednom, na prvi pogled nespojivom, šarenom skupu, poput Vladimira Zagorca, osuđivanog u Hrvatskoj i Austriji za kaznena djela… Zorana Burića, supruga dopredsjednice Vlade i ministrice… Zvonka Zubaka, trgovca oružjem… Andrije Kevića, šibenskog tajkuna… Zorana Mamića, Dine Drpića, Zvonimira Bobana… zajedničke dvije stvari – gomila novaca na vlastitim računima i činjenica da im je Grad Zagreb posljednjih mjeseci otpisao dugovanja koja su imali prema gradskim institucijama, pozivajući se na Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama.

Podsjetimo, čak je i ministar financija Marić potvrdio da u ovom zakonu ne postoje prepreke da gradovi sami postave uvođenje uvjeta vezanih uz visinu prihoda pojedinaca. Ali naravno, ipak govorimo o gradonačelniku Bandiću: obećano – prekršeno! Usprkos činjenici kako je i sam zagrebački Holding predlagao prvo cenzus a zatim i da se dugovi otpisuju samo onima koji podnesu zamolbu, konačno izvršenje Odluke svelo se na to da su dugovi otpisani svima; što je u redu – pa ipak smo mi Grad rada i solidarnosti, zar ne?

I tako – 126 milijuna kuna kasnije ponovo se potvrđuje kako je Bandićeva parola kristalno jasna i nepromijenjena: rad na tome da se kupe usluge i solidarnost koja se svodi na pronalaženje izgovora da se usreće najbogatiji preko leđa najsiromašnijih. I tako 365 dana u godini.

Sve to događa se u vrijeme u kojem su Split, Zadar, Samobor, Osijek i cijeli niz gradova i općina u svoje Odluke uveli uvjete pod kojima se otpis može provesti, djelomično osjećajući da nije u redu baš svima oprostiti dugove a djelomično vjerojatno i zbog bojazni kako će reagirati njihovi sugrađani. Istovremeno, gradonačelnik Bandić očito se ne mora opterećivati takvim tričarijama jer, umireni obećanjima najdražeg gradonačelnika, njegovi građani i dalje mirno spavaju…

Share

.