Želimo vam sretan 1. maj, Međunarodni praznik rada!

Poštovane laburistice i poštovani laburisti Grada Zagreba,

Želimo vam sretan 1. maj, Međunarodni praznik rada!

Dana 1. svibnja 1886.godine u Chicagu prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja na što je policija intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi.

Na žalost i danas nakon toliko godina prisiljeni smo se boriti za naše osnovne životne potrebe i radnička prava. Uoči današnjeg praznika ukazali smo u Hrvatskom saboru na težak položaj radnika u Hrvatskoj. Stečena prava radnika danas ugrožavaju velika stopa nezaposlenosti koja je uvjetovana klanjanjem profitu i ignoriranjem vrijednosti svakog čovjeka. Također i zakonske regulative, kao što su omogućavanje rada na određeno vrijeme i agencijski rad, dovode do diskriminacije među radnicima i idu na korist poslodavcu a na štetu samo radnika.

Rad i pošten odnos prema radniku jedina su reforma kojom se jamči prosperitet i pristojan život svakog građanina i građanke. Našu borbu za radnička prava nastavljamo dalje, kako na nacionalnom, a tako i našem lokalnom, zagrebačkom nivou. Pridružite nam se u tome!

Tomislav Rajković
Predsjednik Laburista Grada Zagreba

Share

.